Meterstanden aflezen
Eenvoudig en snel je meterstanden doorgevenOm je meterstanden door te kunnen geven, is het handig om te weten hoe het meterstanden aflezen werkt. We leggen je uit hoe je het beste je meterstanden kunt aflezen. Het kan voorkomen dat we je meerdere keren per contractjaar vragen de meterstanden door te geven. Je meterstanden aflezen en doorgeven lijkt heel ingewikkeld, maar het is zo gedaan.
Hoe moet ik meterstanden aflezen?
Onze collega Jeroen legt uit hoe je kunt zien welke energiemeter je hebt en hoe je deze kunt aflezen. Bekijk de video voor uitleg over het aflezen en doorgeven van meterstanden.
Heb ik een slimme meter?
In steeds meer meterkasten is de traditionele meter, ook wel de conventionele meter, vervangen door een slimme meter. Heb jij al een slimme meter? Dan heeft jouw energieleverancier via jouw netbeheerder toegang tot je meterstanden. Je hoeft dus zelf niet meer handmatig je meterstanden door te geven.
Je herkent een slimme meter vaak aan het digitale (LCD) display. Kom je er niet helemaal uit? Doe dan de slimme meter-check om er achter te komen welke meter jij hebt.
Je meterstanden aflezen
Als je nog geen slimme meter hebt of als je slimme meter in storing staat, moet je zelf de meterstanden aflezen en doorgeven aan je energieleverancier. Er zijn verschillende meters, maar toch werkt het aflezen van een meter in alle gevallen bijna hetzelfde.
Digitale stroommeter aflezen
Je herkent een digitale meter vaak aan het digitale display. Een digitale stroommeter geeft maximaal vier meterstanden aan. Namelijk twee meterstanden om het verbruik bij te houden (T1 en T2) en twee meterstanden om eventuele teruglevering van stroom dat je hebt opgewekt met zonnepanelen bij te houden (T3 en T4). Bij de meeste digitale meters kun je met een grote knop naast het telwerk eenvoudig navigeren tussen de verschillende telwerken.
Als je maar één telwerk hebt, dan hoef je ook maar één meterstand door te geven. Lopen beide telwerken? Dan vul je de meterstanden in van allebei. Dit geldt hetzelfde voor T3 en T4. Noteer altijd alle standen, ook als deze 0 zijn.
Verschillende digitale stroommeters
Er zijn verschillende digitale stroommeters, namelijk stroommeters met alle meterstanden op één display, stroommeters die de meterstanden één voor één op het display tonen of stroommeters waarbij je met een knopje tussen de meterstanden kunt navigeren.
Analoge stroommeter aflezen
Een analoge elektriciteitsmeter kun je herkennen aan de draaischijf en het telwerk met cijfers. De cijfers op het telwerk van een analoge elektriciteitsmeter bestaan vaak uit meerdere cijfers voor de komma en één cijfer na de komma. Als je de meterstand(en) afleest van een analoge elektriciteitsmeter en deze wilt doorgeven, dan hoef je alleen maar de cijfers voor de komma door te geven.
Heb je een analoge meter met 2 telwerken? Geef dan ook de meterstanden door van dit telwerk. Dit is altijd het onderste of rechter telwerk.
Gasmeter aflezen
Een meterstand van een gasmeter bestaat uit maximaal 11 cijfers, waarvan 8 cijfers vóór de komma en 3 cijfers na de komma. Bij je meterstanden voor gas geef je alleen de cijfers voor de komma door.
Een gasmeter aflezen is gelukkig heel eenvoudig, want een gasmeter heeft altijd maar één stand. Deze wordt uitgedrukt in m³ en is eenvoudig af te lezen.
Net als voor stroommeters, heb je ook analoge en digitale gasmeters. Een digitale gasmeter is een slimme meter, hiervan hoef je dus de meterstanden niet door te geven. Je kunt een gasmeter herkennen aan de vierkante vorm.
Gasmeter en een watermeter
Er kan soms verwarring ontstaan doordat er ook een watermeter in een meterkast zit. Een watermeter wordt soms aangezien voor een gasmeter, waardoor de verkeerde standen worden doorgeven. Een gasmeter kun je herkennen aan de vierkante vorm en een watermeter aan de ronde vorm.
Meterstanden doorgeven
Als je geen slimme meter hebt, kun je via deze pagina eenvoudig je meterstanden doorgeven wanneer wij er specifiek naar vragen. Je meterstanden doorgeven kan heel makkelijk. We leggen het je uit.