Nieuw energielabel woningen

Energielabel aanvragen vanaf 2021
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Nieuw energielabel woningen: wat verandert er vanaf 2021?

Op dit moment is het aanvragen van een energielabel nog redelijk simpel. Via het internet geef je een aantal kenmerken door van je huis en deze worden vervolgens door een erkend expert gekeurd. Op basis daarvan stelt de overheid het energielabel van je huis vast. Dat gebeurt allemaal online en op afstand. Maar dát gaat vanaf 1 januari 2021 veranderen. Hoe het nieuwe proces eruit ziet, vertellen we je in dit artikel.

Nieuwe regels energielabel: zo werkt het straks

De nieuwe energielabels worden vanaf 2021 veel uitgebreider. Je kunt een aanvraag niet meer zomaar online doen, maar je moet voortaan een afspraak maken met een deskundig energieadviseur. Deze neemt uitgebreid de tijd om jouw woning te bekijken. Binnen een paar uur stelt deze energieadviseur vast hoe het is gesteld met de isolatie van je huis. Bijvoorbeeld in het dak, de vloer en de gevel. Maar hij kijkt ook naar aanwezige installaties, zoals de cv-ketel, een zonneboiler of de aanwezigheid van zonnepanelen.

Energielabel nieuws: nauwkeuriger en handzamer

Op basis van eventuele duurzame oplossingen én de afmetingen van je woning, berekent de energieadviseur hoeveel energie je nodig hebt. Niet alleen voor het gebruik van de bekende apparaten in huis, maar ook voor zaken die veel meer invloed hebben op het energieverbruik. Zoals de verwarming, koeling, ventilatie en het verkrijgen van warm water. Dit alles zorgt voor een nauwkeuriger energielabel. Bovendien kunnen energieadviseurs na deze uitgebreide check ook een aantal duurzame verbeteringen op maat aanbieden.

Nieuw energielabel: dit gaat het kosten

De kosten voor het aanvragen van een nieuw energielabel lopen behoorlijk uiteen. De hoogte van het bedrag hangt af van het type woning, de beschikbare documenten over de woning en de hoeveel tijd de energieadviseur kwijt is aan het opnemen van alle woningkenmerken. Om je een idee te geven: het nieuwe energielabel kost straks gemiddeld zo’n € 100 euro voor een appartement. Voor een eengezinswoning komt dat gemiddeld uit op ongeveer € 190 euro.

Wat gebeurt er met je huidige energielabel?

Heb je op dit moment nog een zogenaamd ‘Vereenvoudigd Energielabel’ (VEL) voor je woning? Geen zorgen, die behoudt gewoon zijn geldigheidsduur van 10 jaar. Pas als de einddatum in zicht komt, moet je een afspraak maken voor het aanvragen van een nieuw energielabel volgens de nieuwe regels. Lees in de tussentijd waarom het energielabel van je huis zo belangrijk is en wat je kunt doen om het energielabel te verbeteren.

Start met verduurzamen

Wil jij investeren in het verduurzamen van je woning? Ga dan zelf zonne-energie opwekken met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn de afgelopen vijf jaar 25 procent goedkoper geworden én kunnen door vernieuwde technologieën meer energie opwekken. Bovendien is het een goede manier om maandelijks op je elektriciteitsrekening te besparen. Onze energieadviseurs kijken graag naar de mogelijkheden voor jouw dak. Samen met jou kijken we naar de mogelijkheden en naar hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt voor een optimaal rendement. 

Vraag een adviesgesprek aan