Kies jij voor een energieleverancier met groene stroom? Dan draag je bij aan een beter milieu. Groene stroom is de meest duurzame optie en draagt bij aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Dat klinkt heel logisch, maar zo simpel is het niet. Om te zorgen dat jij zeker weet dat je kiest voor een leverancier die écht groene stroom levert, is het belangrijk om te weten welke misverstanden er zijn. We zetten de 5 grootste misverstanden over groene stroom op een rij.
1. Groene energie is duurder
Is groene energie duurder? Dat is een vraag die veel consumenten zich stellen. Groene stroom hoeft niet duurder te zijn. Sterker nog: er is vaak minimaal prijsverschil. Zowel de prijzen van groene als van grijze energie schommelen rond de 22 eurocent per kilowattuur (kWh). Elke energieleverancier bepaalt een eigen prijs, daardoor kan het zelfs voorkomen dat groene energie van de ene leverancier goedkoper is dan grijze energie van de andere. Of juist andersom. Groene stroom hoeft dus niet per se duurder te zijn dan grijze stroom.
2. Groene energie is nep
Of je nu voor grijze stroom kiest of voor groene stroom: dezelfde stroom komt uit jouw stopcontact. Wij snappen die verwarring. Nederland heeft maar één elektriciteitsnet. Het is dus niet zo dat als je voor groene energie kiest, je rechtstreeks stroom krijgt van een windmolen of zonnepaneel. Maar is groene energie nep? Nee, dat is een misverstand. De groene stroom waarvoor jij betaalt is wel degelijk op een groene manier opgewekt. Energieleveranciers kunnen dat bewijzen met de certificaten. De Garantie van Oorsprong (GvO) is een certificaat waarmee energieleveranciers aantonen dat hun groene energie op een duurzame manier is opgewekt.
3. Groene stroom is niet echt groen
Niet elke groene energieleverancier is even groen. Dat jij groene stroom afneemt bij een groene energieleverancier, betekent nog niet direct dat die energieleverancier ook zelf de groene stroom opwekt. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE beoordelen elk jaar de mate van duurzaamheid van energieleveranciers. Pure Energie scoort als enige al negen jaar op rij een 10 op het gebied van duurzaamheid? Wij leveren alleen stroom wat we zelf opwekken met eigen projecten in Nederland. Onze stroom is dus écht groen.
4. Zonnepanelen worden steeds duurder
Mede door de nieuwe salderingsregeling denken veel mensen dat zonnepanelen duurder worden. Dat is niet waar. Het afbouwen van de salderingsregeling betekent niet per se dat het investeren in zonnepanelen minder interessant wordt. Wel wordt het belangrijker dat je meer zelfvoorzienend wordt. Met als doel dat je zoveel mogelijk stroom verbruikt op het moment dat je ook de stroom zelf opwekt met zonnepanelen. Relatief kun je eigenlijk dus meer voordeel behalen. Een gemiddelde installatie verdien je al binnen 7 jaar terug en gaat zeker 25 jaar mee. Al deze tijd profiteer jij van een lagere energierekening omdat je zelf stroom opwekt met zonnepanelen.
5. Windmolens hebben geen nut
Dit is een groot misverstand. Windmolens op land en op zee leveren een grote bijdrage aan opwek van groene stroom in Nederland. Als het hard waait, wekken windmolens veel groene stroom op. Ook als het minder hard waait, wekken windmolens windenergie op. Een moderne windmolen wekt per jaar circa 15 miljoen kWh op. Ter vergelijking: dat is evenveel als circa 6000 huishoudens per jaar gemiddeld verbruiken. Windmolens leveren dus een grote bijdrage aan de energietransitie. Van de stroom die Pure Energie levert wordt maar liefst 98.6% opgewekt met windmolens. De overige 1.4% wekken we op met zonnepanelen.
Overstappen naar 100% groene energie
Pure Energie is al negen jaar op rij uitgeroepen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Onze belofte is duidelijk: wij leveren alleen stroom die we zelf opwekken. Meer niet. Wij bouwen windmolens en zonnepanelen in Nederland en de stroom uit die energiebronnen leveren we aan onze klanten. Uit klantonderzoek blijkt dat steeds meer mensen bewust kiezen voor écht groene stroom en dat vinden wij een mooie ontwikkeling. Stap ook over naar gegarandeerd groene energie en bereken je energietarief via onze website.