Wat is een energiebespaarlening?

Duurzaam wonen
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Met een Energiebespaarlening kun je energiebesparende maatregelen in je huis financieren. De lening is speciaal bedoeld voor het aanbrengen van energiebesparende maatregelen aan je huis. Zo kun je een bijdrage leveren aan een duurzamere leefomgeving en je energierekening verlagen zonder spaargeld. Meer weten over de Energiebespaarlening? We vertellen je alles wat je erover moet weten.

Energiebespaarlening aanvragen

De Energiebespaarlening kun je aanvragen bij het Warmtefonds. Dit is een initiatief van onder andere de Rijksoverheid, Rabobank, ASN Bank en Polestar. Het bedrag dat je kunt lenen ligt tussen de € 2.500,- en € 25.000,-. Een Energiebespaarlening aanvragen en afsluiten kost niets. Er zijn bijvoorbeeld geen bijkomende advies-, taxatie- of notariskosten.

Wil je je huis zeer zuinig of zelfs volledig energieneutraal maken? Dan kun je het geleende bedrag verhogen tot wel € 65.000,-. Dit is bedoeld voor een 'Zeer Energiezuinig Pakket+' of een zogenaamde nul op de meter-woning. Daarbij wek je zelf net zoveel energie op als dat je verbruikt.

Energiebespaarlening aftrekbaar

Geld lenen via de Energiebespaarlening doe je tegen een vaste rente. De looptijd hangt af van het bedrag dat je leent en ligt meestal tussen de 7 en 20 jaar. Het is een annuïtaire lening, waarbij je over de gehele looptijd een vast bedrag per maand betaalt. De rente van de Energiebespaarlening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je over dit bedrag geen belasting hoeft te betalen.

Waarvoor mag je de Energiebespaarlening gebruiken?

Met de energiebespaarlening kun je meer dan één maatregel financieren. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of het installeren van een warmtepomp om je huis mee te verwarmen. Maximaal 75% van het geleende bedrag mag je gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen. Het is dus de bedoeling dat je er meer dan één van de 24 energiebesparende maatregelen mee financiert, bijvoorbeeld gevelisolatie, vloerisolatie, isolerend glas, de cv-ketel, zonneboiler of het plaatsen van een CO2-gestuurde ventilatie. Een lijst met alle maatregelen vind je op www.warmtefonds.nl.

Voorwaarden Energiebespaarlening

Voorwaarden voor de Energiebespaarlening is dat je eigenaar én bewoner moet zijn van de woning. Dat je voldoende inkomen hebt, niet ouder bent dan 75 jaar en minimaal 25% van het geld investeert in een andere duurzame maatregel dan zonnepanelen. De aanvraag is 3 maanden geldig en je kunt een lening met terugwerkende kracht aanvragen tot uiterlijk 2 maanden na de uitvoeringsdatum. Is het geleende bedrag niet voldoende? Dan kun je de Energiebespaarlening ook combineren met andere zonnepanelensubsidies.

Adviesgesprek aanvragen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor duurzaam wonen. Een mooie ontwikkeling als je het ons vraagt! Zit je er aan te denken om je huis te verduurzamen of om zelf energie op te wekken met zonnepanelen? Dan kan de Energiebespaarlening interessant zijn voor jou. Neem gerust contact op met een van onze specialisten. We helpen je graag door middel van goed, gratis en geheel vrijblijvend advies.

Adviesgesprek aanvragen