• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Thuiswerken en je energierekening

Zo hou je grip

Sinds corona werken we veel meer thuis. De ene dag vanuit huis werken en de andere dag op kantoor noemen we hybride werken. Hierdoor maken we niet meer zoveel gebruik van de computers, het internet en de verwarming van de baas. Doordat we veel meer thuis zijn, brengen al die extra uren natuurlijk kosten met zich mee. Een logisch gevolg hiervan is dat het invloed heeft op je energierekening. Hoe houd je tijdens het vele thuiswerken tóch grip op je energierekening? Wij geven een aantal handige tips.

Blijf in beweging

Als je de hele dag stil zit achter je laptop, krijg je al snel koude handen. Dat komt doordat je vingers, polsen, armen, schouders en nek meer worden belast en de doorbloeding juist vermindert. Het lijkt verleidelijk om in dit geval de verwarming omhoog te draaien, maar het is slimmer om af en toe te bewegen. Ga bijvoorbeeld tussen de werkzaamheden door even naar buiten om een frisse neus te halen. Dat scheelt in de stookkosten én frisse lucht is ook nog eens goed voor je gezondheid. Heb je het nog steeds koud? Dan kun je natuurlijk ook altijd een dikke trui aantrekken.

Sluit de tussendeuren

Tijdens de koude maanden heb je de verwarming simpelweg nodig om comfortabel te kunnen thuiswerken. Zet je de verwarming aan? Verwarm dan alleen de ruimte waarin je thuiswerkt. Je zult zien dat een afgesloten kamer sneller opwarmt en zo voorkom je onnodige stookkosten aan ruimtes waar overdag toch niemand is. Houd de tussendeuren in huis gesloten en let erop dat de warmte uit verwarmingen niet wordt geblokkeerd door grote meubels. Werken er meerdere mensen thuis? Zorg dan dat je samen in dezelfde ruimte werkt. Dan hoef je maar 1 ruimte te verwarmen. 

Wees zuinig met apparatuur

Wanneer je thuiswerkt, kun je niet zonder een laptop en een mobiele telefoon. Maar moeten deze ook echt de hele tijd aan de lader? Deze apparaten hebben niet voor niets een accu. Laad je apparatuur daarom alleen op als de batterij leeg is en wijzig de instellingen bij draadloos gebruik naar 'energiebesparing'. In bespaarmodus wordt je beeldscherm minder fel, gaat de sluimerstand eerder aan en gaat de batterij nóg langer mee. Deze tip zorgt dus zeker voor een lagere energierekening. 

Haal stekkers uit het stopcontact

Klaar met werken? Haal dan álle stekkers uit het stopcontact. Op die manier voorkom je sluipverbruik. Dit is de energie die 'wegsluipt' via apparatuur in de stand-by stand. Per huishouden kan dit wel € 100,- op jaarbasis kosten en dat is natuurlijk niet nodig. Wie geen zin heeft om elke dag alle stekkers af te gaan, kan gebruikmaken van een stekkerdoos. Zo hoef je aan het einde van je werkdag nog maar één stekker uit het stopcontact te trekken.

Hou je oude gewoontes aan

Als je thuis aan het werk bent, hoort daar natuurlijk een goede kop koffie of kop thee bij. Vul voor het begin van je werkdag een thermoskan met gekookt water of met koffie. Op deze manier kan de rest van de dag het koffiezetapparaat en de waterkoker uitblijven. Dit scheelt al veel in je energieverbruik. Zorg er ook voor dat je niet in je pauze het hele huis gaat stofzuigen of overdreven veel kleine wasjes gaat draaien. Je gebruikt zo meer energie dan voorheen. Probeer het bij je oude gewoontes te houden wat betreft het huishouden en ga geen extra handelingen uitvoeren. Op deze manier komt het wel goed met het stroomverbruik. 

Meer bespaartips?

Met deze bespaartips kun jij al flink besparen op je energierekening terwijl je thuiswerkt. We adviseren je om regelmatig jouw verbruik in de gaten te houden. Zo weet je wat je verbruikt en kun je onverwachte kosten voorkomen door je termijnbedrag aan te laten passen. Wil je nog meer van onze bespaartips lezen? Dat kan! We hebben meerdere artikels waarin we je helpen met besparen. 

Lees meer bespaartips Lees meer bespaartips
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer