Header koken met pan

Wat is duurder: gas of stroom?

Duurzaam wonen

Steeds meer Nederlanders worden zich bewust van hun energieverbruik en de bijkomende kosten, maar wat is duurder: gas of stroom? Dat antwoord is heel simpel: gas is duurder dan stroom. De leveringskosten voor stroom en gas zijn de kosten voor het aantal kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m³) gas dat je verbruikt. Deze kosten zijn voor gas hoger dan voor stroom. 

Leveringskosten voor stroom en gas

Het bedrag dat je betaalt per kWh stroom en m³ verschilt per energieleverancier. Dit wordt ook wel de marktprijs genoemd en de energieleverancier mag deze zelf bepalen. Eén ding is zeker: je betaalt altijd meer voor gas dan voor stroom. Daarnaast is ook de energiebelasting vanuit de overheid op gas ook hoger dan op stroom. Dat komt onder andere omdat het verbruiken van aardgas schadelijker is voor het milieu dan stroom.

Prijs per m³ gas

Als je gas verbruikt betaal je per m³. De prijs per m³ in Nederland is op dit moment aan het stijgen en verschilt per energieleverancier. Het actuele leveringstarief per m³ gas bij ons vind je in ons overzicht met tarieven voor groene energie. Deze prijs is opgebouwd uit de leveringskosten, energiebelasting en de opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie. Dat komt onder andere omdat het verbruiken van aardgas schadelijker is voor het milieu dan elektriciteit.

Prijs per kWh stroom

Als je stroom verbruikt betaal je leveringskosten per gebruikte 1 kWh. Ook deze kosten zijn opgebouwd uit de leveringskosten, energiebelasting én de opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie. Het actuele leveringstarief per kWh stroom bij ons vind je in ons overzicht met stroomtarieven. Gas is duurder dan stroom, maar het is een fabel dat groene stroom duurder is dan grijze stroom

Gas of stroom verwarming

Toch ligt de vraag welke energiebron goedkoper is om je huis te verwarmen wat genuanceerder. Zo moet  je 1 m³ gas omrekenen naar 8 kWh elektriciteit. Dat brengt de kosten al een stuk dichter bij elkaar. De kosten voor het verwarmen met gas en stroom zijn bijna gelijk. Dankzij innovatieve oplossingen als warmtepompen in combinatie met zonnepanelen en subsidies van de overheid. Er wordt hard aan gewerkt om verwarmen met stroom in de toekomst nog goedkoper te maken. 

Wat is goedkoper: gas of stroom?

Het antwoord op de vraag wat goedkoper is, gas of stroom, is dus heel erg simpel. Gas is een stuk duurder dan stroom. De verwachting is dat kosten van een m³ gas nog wel even blijven stijgen. Niet voor niets is er een doelstelling om in 2050 heel Nederland van het gas af te hebben. Bekijk het voordelige groene energietarief bij Pure Energie. Zo weet je altijd waar je aan toe bent en krijg je niet te maken met onverwachte kosten. Kies zelf het energiepakket dat past bij jouw situatie.

Bereken je tarief