Een zonneboiler is een installatie die zonne-energie gebruikt voor het opwarmen van water. Bij het verwarmen van water met een zonneboiler is er geen sprake van CO2-uitstoot. Met een zonneboiler kun je besparen op je energieverbruik. Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Je kunt subsidie aanvragen voor de aanschaf van een zonneboiler. Meer informatie over subsidies en het rendement lees je in dit artikel.
Werking zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak. De speciale vloeistof in deze collectoren wordt opgewarmd door de zon. Deze temperatuur kan wel oplopen tot 90 graden. Via een leiding wordt de vloeistof vanaf het dak naar een speciaal vat gepompt. In dit vat kan 80 tot 300 liter water worden opgevangen. Via een warmtewisselaar geeft de vloeistof van het dak warmte af aan het water in het vat en daarna gaat het water nog door de naverwarmer. Zo wordt het water continu op een temperatuur van minstens 60 graden gehouden. Zodra je warm water uit de kraan verbruikt, wordt dat uit het vat gehaald en dit vat wordt daarna weer aangevuld met nieuw warm water.
Zonneboiler rendement
Gemiddeld bespaar je met een zonneboiler ongeveer de helft op je jaarlijkse kosten voor warm water. Hoe meer water je verbruikt, hoe hoger je rendement. Volgens Zonneboiler-info bespaart een huishouden van 4 personen jaarlijks ongeveer 500 m³ gas met een zonneboiler van 200 liter en 2 collectoren. Dat komt neer op ongeveer € 300 euro per jaar. Een zonneboiler van 200 liter en 2 collectoren kost ongeveer € 3.300 euro inclusief installatie. De terugverdientijd van deze installatie is circa 17 jaar.
Subsidie zonneboiler
Die subsidie voor zonneboilers behoort tot de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Dat is een tegemoetkoming van de overheid op de aankoop van zonneboilers en warmtepompen. Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers. Op die manier wil de overheid Nederlanders stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame warmtebronnen. Tot en met 31 december 2020 kun je nog een aanvraag indienen voor een subsidie op de aankoop van een zonneboiler. Dit aanbod is alleen geldig voor bestaande woningen, dus niet voor nieuwbouwhuizen. Hoe hoog de subsidie voor je zonneboiler precies is, hangt af van het type zonneboiler dat je kiest.
Zonneboiler of zonnepanelen plaatsen?
Twijfel je tussen een zonneboiler en zonnepanelen? Over het algemeen leveren zonnepanelen meer rendement op dan een zonneboiler. Dus als je niet genoeg ruimte op je dak hebt voor beide, is het plaatsen van zonnepanelen een goede keuze. Is jouw dak groot genoeg voor het plaatsen van een zonneboiler én zonnepanelen? Ga dan voor een combinatie. Zo verminder je de CO2-uitstoot maximaal én bespaar je nog meer op energiekosten.
Zonneboiler of warmtepomp?
Wil je weten of je beter een zonneboiler of warmtepomp kunt aanschaffen? In de meeste gevallen is een zonneboiler vooral interessant als je veel zonlicht hebt. Valt er veel schaduw op je dak, dan is een warmtepomp een betere keus. Beide systemen leveren een flinke gasbesparing op en kunnen ook met elkaar gecombineerd worden.
Persoonlijk advies
Besparen op je energiekosten kan heel eenvoudig door je woning te verduurzamen of door zelf energie op te wekken met zonnepanelen. De situatie en oplossing verschilt per huishouden. Onze specialisten kijken graag samen met jou naar hoe jij energie kunt besparen en opwekken. Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan en ontdek hoeveel jouw dak waard is.