Zonnepanelen en airco

Duurzaam wonen
Laatst bewerkt op 17 november 2022 2 min
Artikel delen

De aarde warmt op met als gevolg dat de zomers in Nederland steeds warmer worden. Goed nieuws voor huishoudens met zonnepanelen. Want hoe meer zon, hoe hoger de opbrengst van zonnepanelen. De warme zomers zorgen er ook voor dat het warmer wordt in huis en dus de behoefte aan een airco groter wordt. Wat ons betreft zijn zonnepanelen en airco een goede combinatie: een airco op zonne-energie.

Zonnepanelen om airco te compenseren

Om een bedrijfspand of woning te koelen met airco is veel stroom nodig. Ondanks dat een airco een échte stroomslurper is, kunnen we toch niet echt zonder. Gelukkig zijn er oplossingen. Je kunt de toename in verbruik namelijk compenseren. Door zelf groene energie op te wekken bijvoorbeeld. Met de opbrengst van zonnepanelen op je dak, breng je de kosten van de airco weer in balans. Zo zie je er weinig tot niets meer van terug op je energierekening.

Een voordeel van zonnepanelen, om het energieverbruik van een airco te compenseren, is dat ze ook rendement opleveren als je de airco even niet gebruikt. Ook in de winter kun je op deze manier groene stroom opwekken. Dat is niet alleen gunstig voor je de portemonnee, maar levert ook nog eens grote voordelen op voor het milieu. Door fossiele energie te vervangen door duurzame energiebronnen, verminderen we de CO2-uitstoot.

Airco op zonnepanelen

Een andere optie is een airco op zonnepanelen. Dit is een airco die zijn stroom direct uit zonne-energie haalt. Je hoeft deze apparaten dus niet meer in het stopcontact te steken en aan te sluiten op de netstroom. Met name in de Verenigde Staten zijn airco op zonnepanelen nu al een bekend fenomeen. Maar dat komt ook omdat staten als Florida, Californië en Texas in de zomer bijzonder heet en zonnig zijn. Daar is de behoefte aan airco’s - al dan niet op zonnepanelen - dus nog veel hoger dan in Nederland.

Warmtepomp als airco op zonnepanelen

Hier zien we steeds vaker een warmtepomp als alternatief voor airco op zonnepanelen. In principe helpt dit je huis te verwarmen in de winter, maar in de zomer kun je er ook mee koelen. Warmtepompen zijn in nieuwbouw al de standaard en hebben als voordeel dat ze minder energie verbruiken dan een 'ouderwetse' airco. Daarnaast kun je subsidies aanvragen voor de aanschaf. Door de combinatie te maken tussen een warmtepomp als airco en zonnepanelen, ben je dubbel duurzaam bezig.

Start met verduurzamen

Op onze website vind je verschillende besparingstips. Je leest onder andere over sluipverbruik verminderen, 1 minuut korter douchen en tips voor het verkleinen van jouw CO2-footprint

Bekijk onze bespaartips