eb160305 gouda windmolens14

6 tips om jouw CO2-footprint te verkleinen

Onze mondiale CO2-uitstoot is toegenomen

In 2019 zijn we steeds meer bezig om onze CO2-footprint te verkleinen. Vorig jaar werd duidelijk dat de mondiale CO2-uitstoot wéér is toegenomen, naar een schokkende 41,5 miljard ton CO2.

Om verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen, moet de wereldwijde CO2-uitstoot in 2030 zijn gehalveerd. We hebben echter nog een lange weg te gaan… 

Deze landen hebben de grootste CO2-footprint

De tien grootste vervuilers op de wereld zijn China, VS, India, Japan, Duitsland, Rusland, Iran, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea en Canada. Nederland hoort hier niet bij, maar dat betekent niet dat wij niet in beweging moeten te komen.

Waar onze CO2-footprint met name vandaan komt, zie je in deze video:

Goed voorbeeld doet volgen. We zouden ons in Nederland dus bezig moeten houden met het verkleinen van onze CO2-footprint zodat andere landen hiervan kunnen leren.

Zo kun je jouw CO2-footprint verkleinen

Zowel bedrijven als particulieren kunnen ontzettend veel doen om hun CO2-footprint te verkleinen, en het hoeft niet veel geld te kosten. Hier lees je onze zes beste tips:

1. Bereken je CO2-footprint (zakelijk)

Klimaatplein.com heeft een CO2-footprint calculator ontwikkeld voor bedrijven. Ontdek eenvoudig waar en hoeveel je aan uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt, daardoor kun je gemakkelijker besparen.

2. Kies voor een duurzame bank

Weet jij wat de bank met jouw geld doet? Veel banken investeren in fossiele energie en andere vervuilende zaken. Triodos Bank financiert alleen bedrijven die mens, milieu of cultuur centraal stellen. Groen bezig!

3. Eet eens wat vaker geen vlees

Het produceren van vlees kost veel energie. De broeikasgassen die vrij komen zorgen voor een relatief grote CO2-footprint. Dat geldt ook voor vlees vervangers gemaakt van zuivel. (Milieucentraal, 2019)

4. Kies voor lokale producten of diensten

Kies zo veel mogelijk lokale producten. Daardoor hoeven producten minder kilometers af te leggen, blijft het verser en hoeven ze niet behandeld te worden met giftige stoffen om ze langer vers te houden.

5. Pak vaker de fiets of rij elektrisch

Pak vaker de fiets of rij elektrisch. Jouw CO2-footprint in een elektrische auto (opgeladen met groene stroom) is veel kleiner dan in een benzine of dieselauto. Je kan ook voor het OV kiezen. (Milieucentraal, 2019)

6. Kies voor groene energie uit Nederland

Kies voor groene energie uit Nederland. Wij bouwen windmolens en zonnepanelen in Nederland. De stroom uit onze energieprojecten leveren we aan onze klanten: gegarandeerd schone energie!

Sjoemelstroom

Sjoemelstroom is een verzamelterm voor stroom die grijs wordt opgewekt, maar als 'groen' wordt verkocht. Grote energieleveranciers doen dit door een certificaat (Garantie van Oorsprong) uit het buitenland te gebruiken.

Voorbeeld:

Kies je voor zonne-energie uit Italië? Dan komt de Garantie van Oorsprong uit Italiaanse zonne-energie, terwijl de stroom ‘gewoon’ in een Nederlandse gas- of kolencentrale is opgewekt. Dat is niet duurzaam, dat noemen wij sjoemelstroom