In Nederland kunnen wij er nog veel meer aandoen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en de klimaatverandering te beperken. Dit was ook te lezen in het nieuwste klimaatrapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Om verdere opwarming van de aarde en ernstige natuurrampen zoveel mogelijk te voorkomen, moeten we de CO2-uitstoot verminderen. Wil jij hier ook aan meehelpen? Bekijk onze tips hoe jij jouw CO2-footprint kunt verkleinen.
Wat betekent CO2-footprint?
De term CO2-footprint - of in het Nederlands CO2-voetafdruk - staat voor de impact die jouw persoonlijke uitstoot van koolstofmonoxide (CO2) heeft op het milieu. Je kunt hier onderscheid maken in een indirecte en directe uitstoot. Bijvoorbeeld: Als jij gassen tijdens het autorijden verbrandt, stoot je direct CO2 uit. Dit is de directe CO2-uitstoot. Als jij vervolgens je elektrische auto oplaadt aan een laadpaal die grijze energie verbruikt, komt er indirect CO2 in de lucht. Bij het opwekken van grijze energie komt namelijk CO2 vrij. Dit noemen we indirecte uitstoot.
CO2-uitstoot verminderen in 7 stappen
Zowel zakelijk als privé kun je ontzettend veel doen om je CO2-footprint te verkleinen. Dit kan al zonder dat het je veel geld gaat kosten. Lees hieronder onze beste tips:
1. Pak vaker de fiets of rij elektrisch
Uitlaatgassen door verkeer op de weg is een bron van CO2-uitstoot. Dát kan anders. Je kan bijvoorbeeld vaker de fiets pakken of elektrisch rijden. Jouw CO2-footprint in een elektrische auto is kleiner dan in een auto wat niet elektrisch is. Al helemaal wanneer je deze oplaadt met groene stroom. Een ander groen alternatief is natuurlijk het openbaar vervoer.
2. Eet minder vlees
Minder vlees eten is een goede manier om je CO2-footprint te verkleinen. Bij de productie van vlees komen er broeikasgassen vrij. Door minder vlees te eten draag jij al snel bij aan een beter milieu. Je kan je broeikassenuitstoot verlagen door bijvoorbeeld niet meer elke dag vlees te eten. Door minder vlees te eten, daalt de productie van vlees en hierdoor is het dus ook goed voor het klimaat.
3. Shop met oog op duurzaamheid
Als je gaat consuminderen stoot je automatisch minder CO2 uit en wordt je CO2 footprint dus kleiner. Je hebt natuurlijk altijd producten waar je niet zonder kunt, maar je kunt hier wel duurzame keuzes in maken: Koop bijvoorbeeld eten met een duurzaamheidscertificaat, koop geen geïmporteerde fruitsoorten uit de supermarkt, koop tweedehandskleding en kies als het mogelijk is voor kwaliteitsproducten die lang mee gaan.
4. Kies voor lokale producten of diensten
Koop producten en diensten zoveel mogelijk lokaal. Koop bijvoorbeeld fruit gewoon bij de groenteboer in je buurt. Fruitsoorten in de supermarkt zijn vaak geïmporteerd. Je verkleint je CO2-footprint op deze manier doordat je de transport van fruitsoorten voorkomt.
5. Hergebruik materialen
Door goed te recyclen kun je je CO2-footprint behoorlijk verkleinen. Scheidt glas, gft, plastic en papier. Lever lege batterijen en accu’s netjes in en breng petflessen terug naar de supermarkt. Recycle glazen potjes en gebruik etensresten als compost met behulp van bijvoorbeeld een wormenhotel. Ook kleding kun je hergebruiken, door er iets anders van te maken of het te doneren aan anderen.
6. Kies voor duurzame energie
Misschien wel de beste manier om CO2-uitstoot te verminderen is door te kiezen voor duurzame energie. Leg bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak om je eigen groene energie op te wekken. En kies anders voor groene energie uit Nederland. Bij de productie van zogenaamde grijze energie, dat wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, komt namelijk CO2-uitstoot vrij.
Als je er voor kiest de CO2-footprint te verkleinen en over wil stappen naar groene energie, let er dan wel even op hoe groen jouw energieleverancier echt is. Dat jij groene stroom afneemt bij een groene energieleverancier, betekent nog niet direct dat die energieleverancier ook zelf deze stroom duurzaam opwekt. Veel Nederlandse energieleveranciers kopen hun GvO’s van Scandinavische energiemakers. Ze dragen op die manier niet direct een bijdrage aan de energietransitie. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Wij vinden dat jammer, want hoe meer fossiele energie we kunnen vervangen door energie uit hernieuwbare en duurzame bronnen, hoe beter dat is voor de wereld..
Waar komt de Nederlandse CO2-footprint vandaan?
Meer dan de helft van de Nederlandse CO2-footprint valt onder de verantwoordelijkheid van industrie en energie. Ook het verkeer en vervoer van goederen draagt bij aan de CO2-footprint van Nederland. Net als het verwarmen en verkoelen van gebouwen - vooral als die niet goed geïsoleerd zijn komt hierbij CO2 vrij.
Bekijk deze video van Rijksoverheid voor meer informatie:
CO2-footprint verkleinen met groene energie
Bij Pure Energie halen wij al onze groene stroom uit eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland. Zo kunnen wij jou de schoonste energie beloven. Hierdoor werden wij al 9 keer op jaar verkozen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Bekijk het duurzaamheidsrapport van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE voor meer informatie. Wil jij ook je CO2-footprint verkleinen? Stap dan nu over naar groene energie.