• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

6 tips om jouw CO2-footprint te verkleinen

Samen beperken we klimaatverandering

Bij CO2 uitstoot denk je vaak aan bedrijven. Maar wist je dat je zelf ook veel kunt doen om je uitstoot te verminderen en zo jouw steentje bij te dragen aan het beperken van klimaatverandering? Om verdere opwarming van de aarde en ernstige natuurrampen zoveel mogelijk te voorkomen, moeten we de CO2-uitstoot verminderen. We geven je 6 tips om je co2-footprint te verkleinen.

Wat betekent co2-footprint

De term CO2-footprint, in het Nederlands CO2-voetafdruk, staat voor de impact die jouw persoonlijke uitstoot van koolstofmonoxide (CO2) heeft op het milieu. Je kunt hier onderscheid maken in een indirecte en directe uitstoot. Bijvoorbeeld: Als jij gassen tijdens het autorijden verbrandt, stoot je direct CO2 uit. Dit is de directe CO2-uitstoot. Als jij vervolgens je elektrische auto oplaadt aan een laadpaal die grijze energie verbruikt, komt er indirect CO2 in de lucht. Bij het opwekken van grijze energie komt namelijk CO2 vrij. Dit noemen we indirecte uitstoot. 

Het verschil tussen CO2-footprint en ecologische voetafdruk

Met de CO2-footprint bereken je voor hoeveel broeikasgas-uitstoot jouw huishouden per jaar zorgt. Denk aan je energie in huis, je vervoer en je voeding. De uitkomst hiervan heeft een bepaalde impact op het klimaat. Daarom is het van belang om onze uitstoot te verminderen.

Een ecologische voetafdruk wordt vaak uitgedrukt in benodigde aardbollen in plaats van CO2-uitstoot. Hier gaat het niet alleen over het klimaat, maar over de bredere impact op onze planeet. De ecologische voetafdruk kijkt namelijk naar hoeveel aardoppervlak er nodig is om bijvoorbeeld producten en voedsel te produceren, huizen en wegen te bouwen en afval te verwerken.

CO2-uitstoot verminderen in 6 stappen

Zowel zakelijk als privé kun je ontzettend veel doen om je CO2-footprint te verkleinen. Dit kan al zonder dat het je veel geld gaat kosten. Lees hieronder onze beste tips:  

1. Pak vaker de fiets, het OV of rij elektrisch

Uitlaatgassen door verkeer op de weg is een bron van CO2-uitstoot. Dát kan anders. Je kan bijvoorbeeld vaker de fiets pakken, meer het OV gebruiken of elektrisch rijden. Jouw CO2-footprint in een elektrische auto is kleiner dan in een auto wat niet elektrisch is. Al helemaal wanneer je deze oplaadt met groene stroom. Een ander groen alternatief is natuurlijk het openbaar vervoer. 

2. Eet minder vaak vlees

Minder vlees eten is een goede manier om je CO2-footprint te verkleinen. Bij de productie van vlees komen er broeikasgassen vrij. Door minder vlees te eten draag jij al snel bij aan een beter milieu. Je kan je broeikassenuitstoot verlagen door bijvoorbeeld niet meer elke dag vlees te eten. Door minder vlees te eten, daalt de productie van vlees en hierdoor is het dus ook goed voor het klimaat. Ga bijvoorbeeld van 7 dagen vlees naar 6 dagen vlees.

3. Consuminderen 

Als je gaat consuminderen stoot je automatisch minder CO2 uit en wordt je CO2 footprint dus kleiner. Je hebt natuurlijk altijd producten waar je niet zonder kunt, maar je kunt hier wel duurzame keuzes in maken. Koop bijvoorbeeld eten met een duurzaamheidscertificaat, koop geen geïmporteerde fruitsoorten uit de supermarkt, koop tweedehandskleding en kies als het mogelijk is voor kwaliteitsproducten die lang mee gaan. 

4. Kies voor lokale producten of diensten

Koop producten en diensten zoveel mogelijk lokaal. Koop bijvoorbeeld fruit gewoon bij de groenteboer in je buurt. Fruitsoorten in de supermarkt zijn vaak geïmporteerd. Je verkleint je CO2-footprint op deze manier doordat je de transport van fruitsoorten voorkomt. 

5. Recycle en upcycle

Door goed te recyclen kun je je CO2-footprint behoorlijk verkleinen. Scheidt glas, gft, plastic en papier. Lever lege batterijen en accu’s netjes in en breng petflessen terug naar de supermarkt. Recycle glazen potjes en gebruik etensresten als compost met behulp van bijvoorbeeld een wormenhotel. Ook kleding kun je hergebruiken, door er iets anders van te maken of het te doneren aan anderen. Naast recyclen kun je ook upcyclen. Upcycling is een vorm van recycling waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Een onbruikbaar product wordt verwerkt tot een nieuw product dat meer waarde heeft dan daarvoor, zoals een nieuwe tas van oude spijkerbroeken of van oude onderdelen van meubelen en nieuw meubel maken.

6. Kies voor duurzame energie 

Misschien wel de beste manier om CO2-uitstoot te verminderen is door te kiezen voor duurzame energie. Leg bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak om je eigen groene energie op te wekken. En kies anders voor groene energie uit Nederland. Bij de productie van zogenaamde grijze energie, dat wordt opgewekt met fossiele brandstoffen, komt namelijk CO2-uitstoot vrij.

Als je er voor kiest de CO2-footprint te verkleinen en over wil stappen naar groene energie, let er dan wel even op hoe groen jouw energieleverancier echt is. Dat jij groene stroom afneemt bij een groene energieleverancier, betekent nog niet direct dat die energieleverancier ook zelf deze stroom duurzaam opwekt. Veel Nederlandse energieleveranciers kopen hun GvO’s van Scandinavische energiemakers. Ze dragen op die manier niet direct een bijdrage aan de energietransitie. Dit wordt ook wel sjoemelstroom genoemd. Wij vinden dat jammer, want hoe meer fossiele energie we kunnen vervangen door energie uit hernieuwbare en duurzame bronnen, hoe beter dat is voor de wereld.

Waar komt de Nederlandse CO2-footprint vandaan?

Meer dan de helft van de Nederlandse CO2-footprint valt onder de verantwoordelijkheid van industrie en energie. Ook het verkeer en vervoer van goederen draagt bij aan de CO2-footprint van Nederland. Net als het verwarmen en verkoelen van gebouwen - vooral als die niet goed geïsoleerd zijn komt hierbij CO2 vrij.

Bekijk deze video van Rijksoverheid voor meer informatie:

CO2-footprint verkleinen met groene energie

Bij Pure Energie halen wij al onze groene stroom uit eigen windmolens en zonnepanelen in Nederland. Zo kunnen wij jou de schoonste energie beloven. Hierdoor werden wij al 9 keer op jaar verkozen tot de groenste energieleverancier van Nederland. Bekijk het duurzaamheidsrapport van de Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE voor meer informatie. Wil jij ook je CO2-footprint verkleinen? Stap dan nu over naar groene energie. 

CO2-footprint verkleinen CO2-footprint verkleinen
Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer