Energiecontract afsluiten nieuwe woning of energiecontract verhuizen?

Energiecontract mee verhuizen of opzeggen
Header Verhuizing Pure Energie

Bij het verhuizen naar een nieuwe woning komt veel kijken, je moet onder andere een energiecontract afsluiten voor je nieuwe woning. Heb je al een lopend energiecontract? Dan kun je in de meeste gevallen ook je energiecontract meenemen bij verhuizing. Geen paniek, want je komt niet zomaar zonder energie te zitten. Er zijn verschillende mogelijkheden: je kunt het huidige contract opzeggen of meeverhuizen, maar je kunt ook overstappen en kiezen voor een geheel nieuw contract.

Energiecontract verhuizen

Heb je al een energiecontract en ga je verhuizen? Dan kun je 2 dingen doen. Je kunt je energiecontract meeverhuizen of je energiecontract opzeggen en een nieuw contract afsluiten.

Energiecontract meenemen bij verhuizing

Klanten van Pure Energie kunnen het energiecontract meeverhuizen naar het nieuwe adres. Geef uiterlijk 2 weken voor de verhuizing je nieuwe adres door via Mijn Pure Energie. Heb je een slimme meter? Dan lezen we de meterstanden uit op de datum van de sleuteloverdracht. Klanten met een conventionele meter ontvangen van ons een e-mail met daarin de vraag om de meterstanden van het oude adres en de meterstanden van het nieuwe adres door te geven.

Vervolgens ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening van je oude adres én een nieuw termijnbedrag voor je nieuwe adres. Dit termijnbedrag wordt berekend op basis van het gemiddelde verbruik van de voorgaande bewoners van je nieuwe woning. Indien dit termijnbedrag volgens jou niet toereikend is, kun je hiervoor contact opnemen met onze klantenservice.

Energiecontract opzeggen bij verhuizen

Je kunt ook je energiecontract opzeggen bij verhuizen. Bijvoorbeeld als je niet tevreden bent over je huidige energieleverancier. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten bij het opzeggen van een energiecontract. Allereerst geldt er een opzegtermijn van minimaal 30 dagen. Daarnaast kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen als je een lopend contract voor een vaste periode tussentijds beëindigt. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de startdatum en de resterende looptijd van je energiecontract.Let op! Vanaf 1 juni 2023 gaan de regels voor de opzegvergoeding voor energie veranderen. De hoogte van de opzegvergoeding verschilt per situatie. Kijk daarom eerst goed naar jouw actuele energiecontract voordat je gaat overstappen.

Energie aanvragen nieuwe woning

Ga je voor het eerst energie aanvragen voor een nieuwe woning of ga je verhuizen waarbij het nieuwe energiecontract op jouw naam komt te staan? Energie aanvragen voor je nieuwe woning is bij Pure Energie gelukkig zo geregeld. Schrijf je uiterlijk 3 weken voor de verhuisdatum in bij een energieleverancier. Zo heeft de energieleverancier voldoende tijd om alles te verwerken en ervoor te zorgen dat je niet zonder energie komt te zitten op het moment van verhuizen.

Heeft je nieuwe woning nog geen slimme meter? Vergeet dan niet na de sleuteloverdracht de meterstanden af te lezen en deze door te geven aan jouw energieleverancier. Op deze manier is bij je leverancier bekend vanaf welk moment het energieverbruik daadwerkelijk van jou is.

Ontvang ik een eindafrekening als ik mijn energiecontract meeverhuis?   

Zodra je bent verhuisd, ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening van je oude adres. Daarmee wordt het daadwerkelijke verbruik van je vorige woning afgerekend. Als je jouw energiecontract meeverhuist, blijft de startdatum van je energiecontract ongewijzigd. De datum waarop je je jaarafrekening ontvangt verandert wel. Een jaarafrekening ontvang je namelijk altijd over een periode van 12 maanden.

Voorbeeld:
Je heb op 10 januari 2023 een vast energiecontract afgesloten en je gaat op 10 augustus 2023 verhuizen. Je ontvangt dan binnen 6 weken een eindafrekening van je oude adres met daarop het te verrekenen energieverbruik tussen 10 januari en 10 augustus 2023. Vervolgens ontvang je op 10 augustus 2024 pas weer je volgende jaarafrekening, ondanks dat je vaste contract tot 10 januari 2024 loopt. Op de jaarafrekening wordt een knip gemaakt op 10 januari 2024 waarop te zien is dat de tarieven veranderen. Indien je besluit om over te stappen wanneer je vaste contract afloopt op 10 januari, dan ontvang je wel van ons de eindafrekening op die datum.

Wanneer energieleverancier aanvragen nieuwbouwwoning?

In de meeste gevallen kun je al 3 maanden van tevoren energie aanvragen. Doe dit uiterlijk 3 weken voor de verhuisdatum. Zodat je energieleverancier genoeg tijd heeft om alles voor je te regelen.

Is een spoedaanvraag voor energie nodig als ik ga verhuizen?

Nee, dat is niet nodig. Vaak kun je al 3 maanden van tevoren energie aanvragen. Dus zodra de verhuisdatum bekend is, kun je deze doorgeven aan je toekomstige energieleverancier. Zonder ingangsdatum kun je geen nieuw energiecontract afsluiten. 

Kun je een energiecontract overnemen?

Als je gaat verhuizen, kun je een energiecontract niet overzetten op de naam van de nieuwe bewoners van jouw woning. In dat geval moet je jouw contract opzeggen. Doe je dit voor het einde van de contractduur, dan moet je in principe een opzegboete betalen wegens contractbreuk. Maar als je ervoor zorgt dat de nieuwe bewoners ook energie afnemen bij Pure Energie, dan vervalt deze boete.

Kan je het energiecontract meenemen bij verhuizing Pure Energie?

Klanten van Pure Energie kunnen het energiecontract meeverhuizen naar het nieuwe adres. Geef uiterlijk 2 weken voor de verhuizing je nieuwe adres door via Mijn Pure Energie. Heb je een slimme meter? Dan lezen we de meterstanden uit op de datum van de sleuteloverdracht. Klanten met een conventionele meter ontvangen van ons een e-mail met daarin de vraag om de meterstanden van het oude adres door te geven. 

Energie aanvragen nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan is het erg waarschijnlijk dat het gas en stroom aanvragen voor je nieuwe woning via de aannemer gaat. Dat komt omdat de aannemer al energie nodig heeft tijdens de bouw van het huis. Zolang zij aan het werk zijn, is er op jouw toekomstige woonadres een speciale bouwaansluiting met een unieke EAN-code.

Deze code wordt omgezet in een standaard energieaansluiting. Bij de sleuteloverdracht noteer je samen met de aannemer de meterstanden en die geef je door aan je nieuwe energieleverancier. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor de energie die jij daadwerkelijk zelf hebt verbruikt. Het termijnbedrag van een nieuwbouwhuis wordt geschat op basis van vergelijkbare woningen.

Eerste energiecontract afsluiten

Je eerste energiecontract afsluiten is zo geregeld. Stel met onze handige rekentool zelf je energiecontract samen of neem contact met ons op. We helpen je graag bij het kiezen van een energiecontract.

Kies voor 100% groene energie Kies voor 100% groene energie
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer