• Zekerheid over je energietarief voor 1 jaar
  • Energietarieven onder het prijsplafond
  • 100% Groene stroom uit Nederland

Energiecontract afsluiten nieuwe woning of energiecontract verhuizen?

Energiecontract mee verhuizen of opzeggen
Header Verhuizing Pure Energie

Bij het verhuizen naar een nieuwe woning komt veel kijken, je moet onder andere een energiecontract afsluiten voor je nieuwe woning. Heb je al een lopend energiecontract? Dan kun je in de meeste gevallen ook je energiecontract meenemen bij verhuizing. Geen paniek, want je komt niet zomaar zonder energie te zitten. Er zijn verschillende mogelijkheden: je kunt het huidige contract opzeggen of meeverhuizen, maar je kunt ook overstappen en kiezen voor een geheel nieuw contract.

Energiecontract verhuizen

Heb je al een energiecontract en ga je verhuizen? Dan kun je 2 dingen doen. Je kunt je energiecontract meeverhuizen of je energiecontract opzeggen en een nieuw contract afsluiten. Als je er voor kiest je energiecontract mee te verhuizen, kan het natuurlijk voorkomen dat je tijdelijk op 2 adressen tegelijk energie afneemt of juist andersom. Bijvoorbeeld dat je tijdelijk geen energie verbruikt. Dit is geen probleem als je jouw huidige energiecontract meeverhuist naar je nieuwe woning. 

Energiecontract meenemen bij verhuizing

Klanten van Pure Energie kunnen het energiecontract meeverhuizen naar het nieuwe adres. Geef uiterlijk 2 weken voor de verhuizing je nieuwe adres door via Mijn Pure Energie. Heb je een slimme meter? Dan lezen we de meterstanden uit op de datum van de sleuteloverdracht. Klanten met een conventionele meter ontvangen van ons een e-mail met daarin de vraag om de meterstanden van het oude adres en de meterstanden van het nieuwe adres door te geven.

Op het moment dat je een verhuizing hebt doorgegeven, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Natuurlijk is ook is alles daarna gelijk zichtbaar via Mijn Pure Energie. Je kunt via Mijn Pure Energie eenvoudig switchen tussen je oude en nieuwe adres.

Energiecontract meeverhuizen: tijdelijk 2 adressen

Het kan voorkomen dat je bij het meeverhuizen van je energiecontract tijdelijk groene stroom en/of gas verbruikt op 2 adressen tegelijk. Bijvoorbeeld omdat je de oude woning nog niet hebt verkocht of omdat je nog eerst moet klussen in de nieuwe woning. Dat is geen probleem, want ook dan kun je gewoon je verhuizing doorgeven via Mijn Pure Energie. Vul in dat geval eerst de datum in waarop je de sleutel van je oude woning moest inleveren en daarna de datum van de sleuteloverdracht van de nieuwe woning.

Op dat moment dat je de verhuizing hebt doorgegeven zetten we het contract van je oude woning (inclusief tarieven en voorwaarden) ook op je nieuwe adres. Je hebt dus tijdelijk 2 adressen die wij beleveren. Totdat de sleutel ingeleverd wordt van je oude woning. Daarna zullen we voor deze woning een eindafrekening opstellen en loopt alles door op je nieuwe woning zoals je gewend was van je oude woning.

Energiecontract meeverhuizen: tijdelijk geen woning

Ook kan het gebeuren dat je de sleutel van je oude woning al hebt ingeleverd terwijl je pas later de sleutel krijgt van je nieuwe woning. In dat geval verbruik je tijdelijk geen stroom en/of gas, dus heb je eigenlijk geen energieleverancier nodig. Dat is geen probleem, want ook dan kun je gewoon je verhuizing doorgeven via Mijn Pure Energie. Vul hiervoor eerst de datum in waarop je de sleutel van je oude woning moest inleveren en daarna de datum van de sleuteloverdracht van de nieuwe woning.

Deze periode waarin je geen energie nodig hebt, moet wel binnen je looptijd van je energiecontract plaats vinden! Dus als je contract bijvoorbeeld tot 01-10-2023 loopt en je nieuwe adres begint pas na deze datum, dan zal je het lopende energiecontract alsnog moeten opzeggen.

Energiecontract opzeggen bij verhuizen

Je kunt ook je energiecontract opzeggen bij verhuizen. Bijvoorbeeld als je niet tevreden bent over je huidige energieleverancier. Er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten bij het opzeggen van een energiecontract. Allereerst geldt er een opzegtermijn van minimaal 30 dagen. Daarnaast kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen als je een lopend contract voor een vaste periode tussentijds beëindigt. De hoogte van deze opzegvergoeding is afhankelijk van de startdatum en de resterende looptijd van je energiecontract.Let op! Vanaf 1 juni 2023 gaan de regels voor de opzegvergoeding voor energie veranderen. De hoogte van de opzegvergoeding verschilt per situatie. Kijk daarom eerst goed naar jouw actuele energiecontract voordat je gaat overstappen.

Nieuw termijnbedrag bij verhuizen

Als je er voor kiest om je energiecontract mee te verhuizen, ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening van je oude adres én een nieuw termijnbedrag voor je nieuwe adres. Dit termijnbedrag wordt berekend op basis van het gemiddelde verbruik van de voorgaande bewoners van je nieuwe woning en jouw actuele energietarieven. Omdat de samenstelling van jouw huishouden heel anders kan zijn dan het huishouden van de vorige bewoners, kun je altijd je termijnbedrag aanpassen via Mijn Pure Energie of onze klantenservice.

Energie aanvragen nieuwe woning

Ga je voor het eerst energie aanvragen voor een nieuwe woning of ga je verhuizen waarbij het nieuwe energiecontract op jouw naam komt te staan? Energie aanvragen voor je nieuwe woning is bij Pure Energie gelukkig zo geregeld. Schrijf je uiterlijk 3 weken voor de verhuisdatum in bij een energieleverancier. Zo heeft de energieleverancier voldoende tijd om alles te verwerken en ervoor te zorgen dat je niet zonder energie komt te zitten op het moment van verhuizen.

Heeft je nieuwe woning nog geen slimme meter? Vergeet dan niet na de sleuteloverdracht de meterstanden af te lezen en deze door te geven aan jouw energieleverancier. Op deze manier is bij je leverancier bekend vanaf welk moment het energieverbruik daadwerkelijk van jou is.

Ontvang ik een eindafrekening als ik mijn energiecontract meeverhuis?   

Zodra je bent verhuisd, ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening van je oude adres. Daarmee wordt het daadwerkelijke verbruik van je vorige woning afgerekend. Als je jouw energiecontract meeverhuist, blijft de startdatum van je energiecontract ongewijzigd. De datum waarop je je jaarafrekening ontvangt verandert wel. Een jaarafrekening ontvang je namelijk altijd over een periode van 12 maanden.

Voorbeeld:
Je heb op 10 januari 2023 een vast energiecontract afgesloten en je gaat op 10 augustus 2023 verhuizen. Je ontvangt dan binnen 6 weken een eindafrekening van je oude adres met daarop het te verrekenen energieverbruik tussen 10 januari en 10 augustus 2023. Vervolgens ontvang je op 10 augustus 2024 pas weer je volgende jaarafrekening, ondanks dat je vaste contract tot 10 januari 2024 loopt. Op de jaarafrekening wordt een knip gemaakt op 10 januari 2024 waarop te zien is dat de tarieven veranderen. Indien je besluit om over te stappen wanneer je vaste contract afloopt op 10 januari, dan ontvang je wel van ons de eindafrekening op die datum.

Wanneer energieleverancier aanvragen nieuwbouwwoning?

In de meeste gevallen kun je al 3 maanden van tevoren energie aanvragen. Doe dit uiterlijk 3 weken voor de verhuisdatum. Zodat je energieleverancier genoeg tijd heeft om alles voor je te regelen.

Is een spoedaanvraag voor energie nodig als ik ga verhuizen?

Nee, dat is niet nodig. Vaak kun je al 3 maanden van tevoren energie aanvragen. Dus zodra de verhuisdatum bekend is, kun je deze doorgeven aan je toekomstige energieleverancier. Zonder ingangsdatum kun je geen nieuw energiecontract afsluiten. 

Kun je een energiecontract overnemen?

Als je gaat verhuizen, kun je een energiecontract niet overzetten op de naam van de nieuwe bewoners van jouw woning. In dat geval moet je jouw contract opzeggen. Doe je dit voor het einde van de contractduur, dan moet je in principe een opzegboete betalen wegens contractbreuk. Maar als je ervoor zorgt dat de nieuwe bewoners ook energie afnemen bij Pure Energie, dan vervalt deze boete.

Kan je het energiecontract meenemen bij verhuizing Pure Energie?

Klanten van Pure Energie kunnen het energiecontract meeverhuizen naar het nieuwe adres. Geef uiterlijk 2 weken voor de verhuizing je nieuwe adres door via Mijn Pure Energie. Heb je een slimme meter? Dan lezen we de meterstanden uit op de datum van de sleuteloverdracht. Klanten met een conventionele meter ontvangen van ons een e-mail met daarin de vraag om de meterstanden van het oude adres door te geven. 

Energie aanvragen nieuwbouw woning

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan is het erg waarschijnlijk dat het gas en stroom aanvragen voor je nieuwe woning via de aannemer gaat. Dat komt omdat de aannemer al energie nodig heeft tijdens de bouw van het huis. Zolang zij aan het werk zijn, is er op jouw toekomstige woonadres een speciale bouwaansluiting met een unieke EAN-code.

Deze code wordt omgezet in een standaard energieaansluiting. Bij de sleuteloverdracht noteer je samen met de aannemer de meterstanden en die geef je door aan je nieuwe energieleverancier. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor de energie die jij daadwerkelijk zelf hebt verbruikt. Het termijnbedrag van een nieuwbouwhuis wordt geschat op basis van vergelijkbare woningen.

Eerste energiecontract afsluiten

Je eerste energiecontract afsluiten is zo geregeld. Stel met onze handige rekentool zelf je energiecontract samen of neem contact met ons op. We helpen je graag bij het kiezen van een energiecontract.

Kies voor 100% groene energie Kies voor 100% groene energie
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer