Verschillende soorten warmtepompen

Welke warmtepomp past bij mij?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Met een warmtepomp kun je veel besparen op je gasverbruik en met sommige soorten warmtepompen kun je zelfs helemaal van het gas af. Er zijn 3 soorten warmtepompen, namelijk een hybride warmtepomp, hybride all-electric ready warmtepomp en een all- electric warmtepomp. We hebben de soorten warmtepomp op een rij gezet. Zo kom jij erachter welk type warmtepomp bij jou past.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel of een hr-ketel. Bij een hybride warmtepomp wordt buitenshuis een unit geplaatst die warme lucht van buiten haalt en afgeeft in de woning. Een hybride warmtepomp verwarmt in je huis het water in de ketel dat wordt gebruikt in voor het kraanwater en het verwarmen van je woning. Je kunt je woning een groot deel van het jaar hiermee verwarmen, maar als het buiten rond het vriespunt is of lager dan springt je cv-ketel of hr-ketel bij. 

Met een hybride warmtepomp verbruik je nog wel gas voor het verwarmen van water, maar een stuk minder gas voor het verwarmen van de woning.

Zo werkt een Hybride Warmtepomp

Zo werkt een Hybride Warmtepomp

All-electric ready warmtepomp

Een all-electric ready warmtepomp werkt op dezelfde manier als een hybride warmtepomp, maar kan in de toekomst zonder cv-ketel of hr-ketel werken. Met deze warmtepomp kan je dus in de toekomst helemaal van het gas af. Je warmtepomp wordt dan omgezet naar een volledige elektrische warmtepomp. Of jouw all-electric ready warmtepomp losgekoppeld kan worden van jouw cv- of hr-ketel, is afhankelijk van het warmteverlies in je woning.

All-electric warmtepomp

Met een elektrische warmtepomp of ‘all electric warmtepomp’ heb je geen gas meer nodig om je huis te verwarmen of om warm water te leveren. Een elektrische warmtepomp verbruikt hiervoor stroom, dus je hebt geen cv-ketel of hr-ketel meer nodig. Voor het verwarmen en warmhouden van water maakt een elektrische warmtepomp gebruik van een grote boiler. 

Zo werkt een Elektrische Warmtepompo

Zo werkt een Elektrische Warmtepomp.

De verschillende energiebronnen van een warmtepomp

Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de lucht en een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. Het verschil zit hem in de werking van een warmtepomp. De warmtebron kan dus per type warmtepomp verschillen. De warmte wordt gebruikt om je woning en/of het kraanwater te verwarmen.

Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water-warmtepomp haalt via een buitenunit de warmte uit de buitenlucht. Dit type warmtepomp heeft vaak een binnen- en buitenunit en naast de boiler nog een kleine regelunit nodig om de warmte goed te reguleren. Via de binnen-unit wordt de warmte doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Er bestaan zowel hybride als elektrische lucht-water-warmtepompen.

Lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht-warmtepomp haalt warmte via een buitenunit uit de buitenlucht. Via een binnen-unit wordt de warmte direct afgegeven in een ruimte. Een airco is voorbeeld van een elektrische lucht-lucht warmtepomp. Naast je woning verwarmen met een airco, kun je ook je woning koelen met een airco.Een lucht-lucht-warmtepomp, oftewel een airco, komt niet in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

Op onze website lees je meer informatie over het stroomverbruik van een airco en hoeveel een airco aan stroom kost.

Water-water warmtepomp

Een water-water-warmtepomp haalt de warmte direct uit het grondwater. Bij een elektrische water-water-warmtepomp worden er twee putten geboord. In de winter haalt de ene put het warme water omhoog en via de andere put gaat het afgekoelde water weer terug de bodem in. In de zomer gebeurt dit precies andersom om je huis te verkoelen.Wil je boren naar grondwater, dan heb je daarvoor een vergunning nodig. Een water-water-warmtepomp is een flinke kostenpost en daardoor vooral interessant voor grote bedrijfspanden of appartementencomplexen.

Bodemwarmtepomp

De naam zegt het eigenlijk al: een bodemwarmtepomp haalt de warmte uit de bodem via buizen die gevuld zijn met een speciale vloeistof. Soms gaat de buis wel 100 tot 300 meter diep. De vloeistof in de buizen neemt de warmte op en geeft deze via een warmtewisselaar af of het verwarmingssysteem in huis. Bij een bodemwarmtepomp heb je geen buiten unit nodig. Een bodemwarmtepomp wordt ook wel aardewarmtepomp genoemd en vooral gebruikt bij nieuwbouw. 

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Niet elk huis kan zomaar worden verwarmd met een warmtepomp. Een hybride warmtepomp is geschikt voor bijna elke woning, ook als jouw woning nog niet goed geïsoleerd is. Hoe beter je huis is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van jouw hybride warmtepomp. Een volledige elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor goed geïsoleerde huizen met minimaal energielabel B. Verder moet het verwarmingssysteem in huis geschikt zijn voor een elektrische warmtepomp en moet er sprake zijn van een 3-fase aansluiting.

Doe de gratis huisscan

Met de gratis huisscan op onze website weet jij direct welke soorten warmtepomp geschikt zijn voor jouw woning en op welke manieren jij nog meer je huis kunt verduurzamen. Denk aan isolatie of zonnepanelen. 

Het duurt 2 minuten en je ontvangt direct een persoonlijk advies op maat, inclusief prijzen, besparingen en subsidiemogelijkheden. 

Doe de huisscan Doe de huisscan
Geschreven door
Tess
Tess Content Marketeer