Welke energiebronnen zijn duurzaam?

100% Groene energie
Laatst bewerkt op 27 augustus 2024 3 min
Artikel delen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Aan de stroom uit je stopcontact merk je niet of deze is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Overal komt gewoon dezelfde stroom uit het stopcontact, maar niet alle stroom wordt op een duurzame manier opgewekt. Duurzame energiebronnen zijn hernieuwbaar en raken nooit op. Dit in tegenstelling tot traditionele energiebronnen. Benieuwd naar de verschillende duurzame energiebronnen zijn? 

Duurzame energiebronnen voorbeelden

Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Deze energiebronnen zijn onuitputtelijk en raken nooit op, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht. De Nederlandse overheid wil dat de energievoorziening in 2050 grotendeels duurzaam is. Dit om klimaatverandering tegen te gaan. Verder blijkt uit onderzoek dat steeds meer Nederlanders kiezen voor écht groene energie, waardoor het opwekken van groene stroom steeds belangrijker wordt.

Zonne-energie

Zonne-energie is een van de meest gebruikte duurzame energie in Nederland. Je kunt eenvoudig je eigen zonne-energie opwekken met zonnepanelen. Met behulp van zonnepanelen kan zonlicht omgezet worden in groene stroom. De zon is onuitputtelijk en daarom is zonne-energie een duurzame vorm van energie. Door een zonneboiler op je dak te plaatsen, kun je de warmte van de zon gebruiken om je woning te verwarmen. 

Windenergie

Je kunt stellen dat windenergie een van de meest duurzame energiebronnen is. Bij de bouw van een windmolen komt CO2 vrij, maar deze uitstoot weegt niet op tegen de hoeveelheid groene stroom dat wordt opgewekt. Binnen enkele maanden is de CO2-uitstoot al gecompenseerd. Windmolens wekken windenergie op wanneer de wind de rotorbladen in beweging brengt. Op deze manier wekken we stroom op zonder het klimaat te belasten of grondstoffen uit te putten. 

Biomassa

Bij biomassa worden organische materialen, zoals hout, gft-afval en mest, verbrandt. Bij die verbranding komt, net als bij grijze energie, CO2 vrij. Biomassa is in die zin hernieuwbaar, omdat al het organische materiaal weer kan aangroeien en behoort dus tot duurzame energie. Toch ziet niet iedereen dit als een vorm van duurzame energie. De manier waarop de biomassa wordt geproduceerd speelt een belangrijke rol, want pas daarna is te bepalen welke vormen van biomassa wel en niet duurzaam zijn. 

Waterkracht

Waterkracht is energie die je opwekt uit stromend water. Daarbij komen geen schadelijke stoffen vrij én de bron is onuitputtelijk. Dat maakt waterkracht een duurzame energiebron. Deze vorm van duurzame energie wordt vooral veel gebruikt in landen met bergen. Voor het opwekken van groene stroom uit waterkracht kunnen we in Nederland gebruik maken van getijdenenergie. Hier bij wordt gebruik gemaakt van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed. Deze vorm van opwekken is duurzaam, betrouwbaar en goed voorspelbaar.

Bodemwarmte

We kunnen ook de warmte uit de grond gebruiken om energie op te wekken, bijvoorbeeld met een warmtepomp onder de grond. Met een warmtepomp op bodemwarmte kun je op een duurzame manier je huis verwarmen of warm water leveren. Een speciale vloeistof in de warmtepomp neemt de warmte uit de bodem of het grondwater op. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar naar het verwarmingscircuit in een woning geleid. Als je de cv ketel vervangt door een warmtepomp kun je veel geld besparen op je gasverbruik.

Kies voor 100% groene stroom

Wij zijn al negen keer op rij uitgeroepen tot groenste energieleverancier van Nederland. Dat doen we door 100% groene stroom te leveren die we opwekken met onze eigen windmolens en zonneparken. Wil jij ook overstappen naar groene stroom? Als je overstapt naar Pure Energie regelen we alles voor je. Bereken via onze website je termijnbedrag en stel je energiecontract samen. Als we je aanmelding ontvangen gaat alles van zelf. We sturen je een mail zodra je kunt genieten van onze groene stroom.

Kies ook voor 100% groene stroom

Geschreven door
Mariël
Mariël Content Marketeer