
SDE++ subsidie
Stimulering Duurzame EnergieproductieVraag een offerte aan
Vraag een offerte aan
Stimulering Duurzame Energieproductie
In 2008 werd de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE subsidie) in het leven geroepen om bedrijven en particulieren te helpen bij het realiseren van duurzame energieopwekking. In 2013 werd de subsidieregel aangepast en is daarmee alleen nog
beschikbaar voor bedrijven. De regeling ging verder onder de naam SDE+. Inmiddels is de subsidie doorontwikkeld tot SDE++, waarbij naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie wordt gestimuleerd. Lees snel welke voordelen de SDE++ voor jou heeft!

Wat is de SDE subsidie?
Stimulering Duurzame EnergieproductieDe SDE++ is een subsidie voor bedrijven die duurzame energie opwekken. Het opwekken van duurzame energie is duurder dan het opwekken van energie uit fossiele brandstof. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vergoedt met deze subsidie het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie.
Wat kan SDE subsidie opleveren?
De hoogte van de SDE++ die je ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren. Het begint bij de aanvraag van de SDE++. Per duurzame productiemethode is er een maximale aanvraaghoogte vastgelegd. De toekenning van de SDE subsidie begint bij de laagst aangevraagde subsidiewaarde en stopt zodra het 'potje' leeg is. Daarom kan het verstandig zijn om een iets lager bedrag aan te vragen, waardoor je eerder aan de beurt komt en dus meer kans hebt op een toekenning.
De huidige energieprijs
Naast de subsidiewaarde, speelt ook de hoogte van de huidige energieprijs een rol. Dit noemen we ook wel het correctiebedrag. De kostprijs van duurzame energieproductie wordt het basisbedrag genoemd. Deze kostprijs is hoger dan de kostprijs van energieproductie uit fossiele brandstoffen. Om dit te compenseren ontvang je subsidie. Bij een hoge energieprijs ontvang je minder subsidie en bij een lage energieprijs ontvangt je juist meer subsidie. Dit verschil is eenvoudig uit te leggen: bij hoge energieprijzen is de vergoeding voor de energie die je teruglevert hoger. De onderstaande illustratie geeft twee situaties weer: links de opbouw van de inkomsten uit de duurzame energieopwekking bij een hoge energieprijs en rechts de opbouw van de inkomsten bij een lage energieprijs.
Energie terugleveren of zelf verbruiken
Er wordt voor zonne-energie onderscheid gemaakt tussen energie die terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en de energie die je zelf verbruikt (niet-netlevering). De subsidie voor niet-netlevering is lager dan de subsidie voor netlevering. Bij niet-netlevering behaal je namelijk een extra voordeel op je energierekening. Deze kilowatturen zou je normaal gesproken van het elektriciteitsnet halen, waarbij er energiebelasting en transportkosten bijkomen. Deze bespaarde energiebelasting en transportkosten worden grotendeels in mindering gebracht op de SDE subsidie doordat bij niet-netlevering een hoger correctiebedrag wordt gehanteerd.
Maximale subsidie
Er zit overigens ook een grens aan de subsidie die je ontvangt. Wanneer het correctiebedrag gelijk is aan de basisenergieprijs, is de maximale SDE subsidie bereikt. De basisenergieprijs wordt per aanvraagronde vastgesteld door het Ministerie van Economische Zaken en geldt de gehele subsidieperiode. In de praktijk gaat dit als volgt: als er in de toekomst erg lage energieprijzen komen, dan gaat de subsidie op een gegeven moment niet meer stijgen.

Wanneer moet ik SDE subsidie aanvragen?
Stimulering Duurzame EnergieproductieDe SDE++ werkt met verschillende subsidierondes. Op dit moment is het nog niet bekend wanneer de eerstvolgende ronde van start gaat, naar verwachting zal dit in het najaar van 2021 zijn. De laatste subsidieronde eindigde op 17 december 2020. Zodra er een datum bekend is, kun je die hier vinden. Vanaf dat moment kunnen aanvragen worden ingediend, de voorbereiding hiervan vergt wel de nodige tijd. Neem dus op tijd contact op met je contactpersoon bij Pure Energie.

Kom ik in aanmerking voor SDE subsidie?
SDE++ subsidie kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Pure Energie helpt je graag bij het voorbereiden, klaarzetten en indienen van de aanvraag. Wij beschikken over de juiste kennis van het aanvraagsysteem. Neem contact op, dan helpen wij je verder!Joost Posthuma
Adviseur Duurzame EnergieVeelgestelde vragen over SDE subsidie
De subsidieperiode heeft een looptijd van 15 jaar. Het zestiende jaar kan gebruikt worden om niet- benutte subsidie toch nog toegekend te krijgen.
Wanneer de energieproductie hoger is dan de maximaal subsidiabele productie (de energieproductie waarvoor je subsidie kunt ontvangen) kun je dit gebruiken in een jaar waarin de energieproductie tegenvalt. Dit principe wordt backward banking genoemd. Het omgekeerde is ook mogelijk: valt de productie in een jaar tegen? Dan kun je dit in een later jaar compenseren (forward banking).
Meer informatie over de SDE++
De investering die nodig is om duurzame energie te produceren daalt, waardoor de aanschaf van zonnepanelen de afgelopen jaren goedkoper is geworden. Als de Nederlandse overheid de investeringen in duurzame energieproductie op peil wil houden zal de SDE++ gelijk moeten lopen met de investeringskosten. De ervaring leert dat hierin de grenzen worden opgezocht en dat het vaak positief uitpakt een SDE++ subsidie aanvraag waar mogelijk liever eerder dan later te doen.
Meer informatie over de SDE++
De subsidieregeling is bedoeld voor alle bedrijven in Nederland die duurzame energie willen gaan opwekken. Van het MKB tot grote bedrijven, instellingen en non-profitorganisaties. Het uitgangspunt hierbij is dat er een grootverbruikaansluiting is of komt (meer dan 3x80 Ampère).
Meer informatie over SDE++
SDE++-subsidie kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kun je zelf doen, maar Pure Energie helpt je graag bij het voorbereiden, klaarzetten en indienen van de aanvraag.
Meer informatie over de SDE++
Het SDE++ werkt met verschillende subsidierondes. De openstellingronde van de SDE++ vindt plaats van 28 juni t/m 6 oktober 2022. Er wordt naar gestreefd om in 2023 de gehele openstelling van de SDE++ voor de zomer te laten plaatsvinden.
Meer informatie