SDE++ subsidie

Stimulering Duurzame Energieproductie

Vraag een offerte aan

94% beveelt ons aan. 8.9 / 10 100 89
Onze merken zijn van A-kwaliteit Wij regelen de SDE subsidie voor je 100% groene stroom vanaf je eigen dak
Bespaar direct op je energiekosten

Vraag een offerte aan

94% beveelt ons aan. 8.9 / 10 100 89
Onze merken zijn van A-kwaliteit Wij regelen de SDE subsidie voor je 100% groene stroom vanaf je eigen dak
Bespaar direct op je energiekosten

Stimulering Duurzame Energieproductie

In 2008 werd de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE subsidie) in het leven geroepen om bedrijven en particulieren te helpen bij het realiseren van duurzame energieopwekking. In 2013 werd de subsidieregel aangepast en is daarmee alleen nog

beschikbaar voor bedrijven. De regeling ging verder onder de naam SDE+. Inmiddels is de subsidie doorontwikkeld tot SDE++, waarbij naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie wordt gestimuleerd. Lees snel welke voordelen de SDE++ voor jou heeft!

eb190704 Hattemerbroek Jan Bakker14k edit

Wat is de SDE subsidie?

Stimulering Duurzame Energieproductie

De SDE++ is een subsidie voor bedrijven die duurzame energie opwekken. Het opwekken van duurzame energie is duurder dan het opwekken van energie uit fossiele brandstof. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat vergoedt met deze subsidie het verschil tussen de kostprijs van duurzame energie en de marktwaarde van de geleverde energie.

Wat kan SDE subsidie opleveren? 

De hoogte van de SDE++ die je ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren. Het begint bij de aanvraag van de SDE++. Per duurzame productiemethode is er een maximale aanvraaghoogte vastgelegd. De toekenning van de SDE subsidie begint bij de laagst aangevraagde subsidiewaarde en stopt zodra het 'potje' leeg is. Daarom kan het verstandig zijn om een iets lager bedrag aan te vragen, waardoor je eerder aan de beurt komt en dus meer kans hebt op een toekenning.

De huidige energieprijs

Naast de subsidiewaarde, speelt ook de hoogte van de huidige energieprijs een rol. Dit noemen we ook wel het correctiebedrag. De kostprijs van duurzame energieproductie wordt het basisbedrag genoemd. Deze kostprijs is hoger dan de kostprijs van energieproductie uit fossiele brandstoffen. Om dit te compenseren ontvang je subsidie. Bij een hoge energieprijs ontvang je minder subsidie en bij een lage energieprijs ontvangt je juist meer subsidie. Dit verschil is eenvoudig uit te leggen: bij hoge energieprijzen is de vergoeding voor de energie die je teruglevert hoger. De onderstaande illustratie geeft twee situaties weer: links de opbouw van de inkomsten uit de duurzame energieopwekking bij een hoge energieprijs en rechts de opbouw van de inkomsten bij een lage energieprijs.

Energie terugleveren of zelf verbruiken

Er wordt voor zonne-energie onderscheid gemaakt tussen energie die terug wordt geleverd aan het elektriciteitsnet en de energie die je zelf verbruikt (niet-netlevering). De subsidie voor niet-netlevering is lager dan de subsidie voor netlevering. Bij niet-netlevering behaal je namelijk een extra voordeel op je energierekening. Deze kilowatturen zou je normaal gesproken van het elektriciteitsnet halen, waarbij er energiebelasting en transportkosten bijkomen. Deze bespaarde energiebelasting en transportkosten worden grotendeels in mindering gebracht op de SDE subsidie doordat bij niet-netlevering een hoger correctiebedrag wordt gehanteerd.

Maximale subsidie

Er zit overigens ook een grens aan de subsidie die je ontvangt. Wanneer het correctiebedrag gelijk is aan de basisenergieprijs, is de maximale SDE subsidie bereikt. De basisenergieprijs wordt per aanvraagronde vastgesteld door het Ministerie van Economische Zaken en geldt de gehele subsidieperiode. In de praktijk gaat dit als volgt: als er in de toekomst erg lage energieprijzen komen, dan gaat de subsidie op een gegeven moment niet meer stijgen.

eb190704 langeweg verkooyen14k

Wanneer moet ik SDE subsidie aanvragen?

Stimulering Duurzame Energieproductie

De SDE++ werkt met verschillende subsidierondes, de eerstvolgende subsidieronde vindt plaats tussen 24 november en 17 december 2020. In deze periode kunnen aanvragen worden ingediend, de voorbereiding hiervan vergt wel de nodige tijd. Neem dus op tijd contact op met je contactpersoon bij Pure Energie.

Ruben

Kom ik in aanmerking voor SDE subsidie?

SDE++ subsidie kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Pure Energie helpt je graag bij het voorbereiden, klaarzetten en indienen van de aanvraag. Wij beschikken over de juiste kennis van het aanvraagsysteem. Neem contact op, dan helpen wij je verder!

Ruben Poppink

Locatieontwikkelaar

Veelgestelde vragen over SDE subsidie

Kom ik in aanmerking voor de SDE subsidie?
De subsidieregeling is bedoeld voor alle bedrijven in Nederland die duurzame energie willen gaan opwekken. Van het MKB tot grote bedrijven, instellingen en non-profitorganisaties. Het uitgangspunt hierbij is dat er een grootverbruikaansluiting is of komt (meer dan 3x80 Ampère).
Hoe kan ik SDE subsidie aanvragen?
SDE++-subsidie kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit kunt u zelf doen, maar Pure Energie helpt u graag bij het voorbereiden, klaarzetten en indienen van de aanvraag.
Wanneer kan ik SDE subsidie aanvragen?
Het SDE++ werkt met verschillende subsidierondes, de eerstvolgende subsidieronde vindt plaats tussen 24 november en 17 december 2020.
Wat is de looptijd van de SDE subsidie?
De subsidieperiode heeft een looptijd van 15 jaar. Het zestiende jaar kan gebruikt worden om niet- benutte subsidie toch nog toegekend te krijgen.
Wat als de energieproductie hoger of lager uitvalt dan verwacht?
Wanneer de energieproductie hoger is dan de maximaal subsidiabele productie (de energieproductie waarvoor u subsidie kunt ontvangen) kunt u dit gebruiken in een jaar waarin de energieproductie tegenvalt. Dit principe wordt backward banking genoemd. Het omgekeerde is ook mogelijk: valt de productie in een jaar tegen? Dan kunt u dit in een later jaar compenseren (forward banking).
Blijft de SDE subsidie altijd bestaan of kunnen er dingen wijzigen?
De investering die nodig is om duurzame energie te produceren daalt, waardoor de aanschaf van zonnepanelen de afgelopen jaren goedkoper is geworden. Als de Nederlandse overheid de investeringen in duurzame energieproductie op peil wil houden zal de SDE++ gelijk moeten lopen met de investeringskosten. De ervaring leert dat hierin de grenzen worden opgezocht en dat het vaak positief uitpakt een SDE++ subsidie aanvraag waar mogelijk liever eerder dan later te doen.

Onze zakelijke partners

Nederland wordt steeds duurzamer. Steeds meer bedrijven kiezen voor schone, Nederlandse energie of wekken zelf op met zonnepanelen. Samen kunnen we écht iets bereiken. Bekijk welke bedrijven je voor gingen.
Partners
Fresh handmade cosmetics.
Partners
Weet wat je eet.
Partners
Voor wielrenners en mountainbikers.
Klantenvertellen
Uzin Utz Nederland
Partners
Lekkere belegde broodjes.
Zonnepanelen
Texperium
Texperium
Partners
Staan voor schoon. Gaan voor verbinding.
Zonnepanelen
Doeleman v2
Doeleman
Zonnepanelen
St Jansdal
St. Jansdal Ziekenhuis
Partners
Financiële dienstverlening.
Partners
Premium performance sportwear.
Partners
Het groenste mediabedrijf.
author image
author image