Curtailment: slim omgaan met groene stroom

De invloed van negatieve stroomprijzen

Delen

Deel deze pagina op een van de onderstaande platformen.

Windmolens en zonnepaneelinstallaties zijn de sterkhouders van de energietransitie. Ze zorgen voor groene stroom waardoor fossiele energieopwekkers steeds minder noodzakelijk zijn. Toch staan windmolens soms stil en worden zonnepaneelinstallaties (zonneparken) afgeschakeld, hoe zit dat? Dit proces noemen we curtailment, de Engelse benaming voor dat afschakelen, en het werkt als volgt.

Wat is curtailment?

Curtailment is het tijdelijk verminderen of zelfs volledig stoppen van de productie van groene energie. De voornaamste reden hiervoor is dat de vraag naar stroom lager is dan het aanbod. Overproductie dus. Daarom wordt er voor gekozen om op bepaalde momenten minder of geen energie aan het net te leveren. Dit is een van de antwoorden op de vraag: ‘waarom staan windmolens soms stil?’.

Waarom is curtailment noodzakelijk?

Er zijn verschillende redenen waarom curtailment in Nederland noodzakelijk is, denk hierbij aan de stabiliteit van ons energienetwerk, de actuele marktstroomprijs of het rendement van een duurzame installatie.

Een betrouwbaar en stabiel energienetwerk

Een betrouwbaar en stabiel energienetwerk

Een betrouwbaar en stabiel energienetwerk: met de toename van duurzame energiebronnen wordt het energienetwerk uitgedaagd. Jarenlang waren het de traditionele (fossiele) energiecentrales die actief waren op dit netwerk. Met de komst van veel nieuwe windmolens en zonnepaneelinstallaties is het drukker geworden op het elektriciteitsnetwerk. Wanneer er veel stroom het net wordt opgestuurd, maar er op hetzelfde moment weinig stroom van het net wordt afgenomen, loopt de spanning op in het net. Hierdoor raakt het netwerk overbelast. Met curtailment kunnen we dit tegengaan door de toevoer tijdelijk te verminderen.

Een overschot aan groene stroom

Een overschot aan groene stroom

Een overschot aan stroom heeft ook zijn uitwerking op de marktstroomprijs, waardoor deze zelfs op sommige momenten negatief is. Je betaalt er dan als leverancier voor om stroom aan het net te kunnen leveren en ontvangt juist geld van de netbeheerder om stroom te verbruiken of je stroomtoevoer te reduceren.

Het voortzetten van de energietransitie

Het voortzetten van de energietransitie

Om de energietransitie voort te blijven zetten moet het rendabel zijn om een wind- of zonnepark te realiseren. Op het moment dat de stroomprijzen negatief zijn, kost het geld om groene stroom te produceren. Als dit vaak gebeurt, is het niet meer aantrekkelijk om groene stroom te produceren en raken de klimaatdoelen uit zicht. Dankzij curtailment kan er worden voorkomen dat producenten moeten betalen voor de productie. En blijft het interessant om nieuwe projecten te realiseren waarmee we Nederland verder verduurzamen.

Wordt curtailment in de toekomst overbodig?

De kans is groot dat we in de toekomst minder te maken hebben met curtailment dankzij de komst van mogelijkheden voor het opslaan van de groene stroom in batterijen. Wanneer het net dan te vol is of de stroomprijzen negatief zijn, kunnen deze batterijen worden volgeladen om ze op een later moment te leveren aan het net.

Energieopslag

Maar de opslag van energie zorgt er niet alleen bij projecten voor dat er minder stroom het net op komt. Ook de zogenaamde thuisbatterij komt steeds dichterbij. Een techniek waarmee je thuis stroom kan opslaan, bijvoorbeeld wanneer je overdag stroom opwekt met je zonnepanelen. Dit doe je vaak midden op de dag wanneer je relatief weinig stroom nodig hebt. Op dat moment lever je het dan terug en dat doen duizenden Nederlanders dan tegelijk waardoor het stroomnet behoorlijk vol wordt. Met een thuisbatterij kun je deze stroom vasthouden tot je in de avond je wasmachine, vaatwasser en lampen aanzet of wanneer je thuiskomt om je elektrische auto op te laden. 

Tot slot zal het Nederlandse stroomnet de komende jaren worden uitgebreid waardoor overbelasting minder voor moet komen. 

Geschreven door
Arthur Vermeulen
Arthur Vermeulen Directeur Projecten