Eerste windmolen Hoge Vaart Zuid staat: door met de volgende negen

Hoogtepunt in bouwfase

Nadat we vorige maand konden melden dat Windpark Flevo Ventum is gebouwd, waarin we windmolens realiseren in opdracht van Flevo Ventum B.V., is nu de eerste Pure Energie windmolen in Windplan Groen een feit. De molen met een tiphoogte van 247 meter maakt deel uit van Windpark Hoge Vaart Zuid en wekt binnenkort 100% groene stroom op. Een mooie mijlpaal, waarop nog vele zullen volgen bij Windplan Groen. We bouwen twintig windmolens in eigen beheer in de polder, verdeeld over drie windparken.

De drie windparken zijn Windpark Hondtocht Zuid, Windpark Oldebroekertocht en Windpark Hoge Vaart Zuid waar de eerste windmolen inmiddels dus staat en de tweede ook al grotendeels. Daarnaast hebben we Windpark Flevo Ventum ook gebouwd, dat bestaat uit vijf windmolens die we niet zelf exploiteren.

Een mijlpaal van bijna 250 meter hoog

We ontwikkelen en bouwen al ruim 25 jaar windparken. Als dan in de praktijk staat wat we op papier en in een heel zorgvuldig proces ontwikkeld hebben, is dat bijzonder. Nu des te meer. Niet eerder bouwde we een energiemaker van dit formaat. Met een ashoogte van 166 meter en wieken (in de afbeelding hieronder omschreven als rotorblad) van 81 meter per stuk wordt namelijk 247 meter ‘aangetipt’ op het hoogste punt.

Termen bij een Windmolen 2021

De groene impact van grotere windmolens

Dat we in Flevoland windmolens bouwen van dit formaat is niet zonder reden. Hoe groter de windmolen, hoe meer energie deze opwekt. En niet zo’n beetje ook. De stelregel is namelijk simpel: als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op. Om dezelfde hoeveelheid groene energie op te wekken met windmolens die maar de helft van de hoogte zijn, heb je dus vier exemplaren nodig.

De combinatie van de hoogte van de windmolens en de hoeveelheid windmolens van Windpark Hoge Vaart Zuid zorgt ervoor dat er weer een flinke stap in de energietransitie in Nederland gezet wordt met wind op land. De opwek van groene energie van deze tien windmolens dekt bijna (91%) het totale elektriciteitsverbruik van de gemeente Dronten.

De bouwplaats als inspirerende omgeving

Met de realisatie van de eerste windmolen verandert direct het karakter van de bouwplaats van Windpark Hoge Vaart Zuid. Je staat ineens onder een energieopwekker en ziet van dichtbij hoe de wind wordt omgezet in groene energie. Om je heen liggen de onderdelen van de andere windmolens die de komende tijd worden opgebouwd. Al met al een inspirerende omgeving. Dat vonden de bezoekers van het Rijksvastgoedbedrijf ook afgelopen week. Medewerkers van de sectie Hernieuwbare Energie & Projecten onderzoeken hoe rijksgronden benut kunnen worden voor de opwek van duurzame energie. Nou, zo dus! Tijdens een rondleiding over de bouwplaats was er alle ruimte voor vragen over het project en windenergie in algemene zin en is over en weer kennis uitgewisseld.

Bezoek Windpark Hoge Vaart Zuid Pure Energie

Ook een kijkje nemen?

Bij Pure Energie geloven we in schone energie voor iedereen. Dat betekent ook dat we iedereen uitnodigen om mee te kijken en mee te denken over de energietransitie. Zo organiseren we regelmatig open dagen voor omwonenden en voor andere geïnteresseerden. Op zaterdag 10 juni ben je van harte welkom op de open dag van Windplan Groen. Meer informatie vind je binnenkort op onze website.