- Zonnepanelen van A-kwaliteit
- Installatie door gecertificeerde installateurs
- Altijd met 25 jaar vermogensgarantie
Zonnepanelen plaatsen: ja of nee?
Zelf energie opwekkenDoe je er goed aan om zonnepanelen te plaatsen, ja of nee? Het is een vraag waar veel woning- en bedrijfseigenaren mee zitten. Verduurzamen is hard nodig en kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen. We beantwoorden de vraag 'zonnepanelen ja of nee?' in dit artikel door de voor- en nadelen op een rij te zetten.
Zonnepanelen plaatsen: de voordelen
Zelf zonne-energie opwekken met eigen zonnepanelen heeft natuurlijk veel voordelen. Het kopen van zonnepanelen is niet iets wat je elke dag doet en daarom is het belangrijk om je van tevoren goed te laten informeren over de mogelijkheden, voordelen en kosten.
1. Zonnepanelen zijn goed voor het milieu
Bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij. Het heeft dus geen schadelijke gevolgen voor het milieu. In tegenstelling tot fossiele energie, waar een groot deel van het Nederlandse elektriciteitsnet nog afhankelijk van is. Wil je een bijdrage leveren aan de energietransitie en een duurzamere leefomgeving? Dan is het plaatsen van zonnepanelen een goede keuze.
2. Zonnepanelen leveren gratis stroom
Zonnepanelen zijn een investering, maar je verdient deze vaak al binnen 7 tot 9 jaar terug en ze gaan wel 25 jaar mee. Dat betekent dat je zeker 18 jaar overhoudt waarin je profiteert van gratis groene stroom. Met eigen zonnepanelen kun je dus maandelijks flink besparen op je energierekening.
3. Zonnepanelen maken je onafhankelijk
Door zelf stroom op te wekken ben je onafhankelijk van de energietarieven. De panelen wekken zonne-energie op die je met een omvormer kunt omzetten naar bruikbare stroom. Je verbruikt de elektriciteit in eerste instantie dus zelf. Je hebt geen last van tariefwijzigingen en je weet dus altijd waar je aan toe bent. Met eigen zonnepanelen kom je niet voor onverwachte kosten te staan.
4. Zonnepanelen verhogen de waarde van je huis
Het plaatsen van zonnepanelen heeft invloed op de waarde van je huis. Dat komt omdat het in een pakket van energiezuinige maatregelen kan bijdragen aan een gunstiger energielabel. Maar omdat zonnepanelen zo in trek zijn op de markt, betekent dit ook dat je huis sneller verkocht zal worden tegen een hogere vraagprijs.
5. Zonnepanelen worden steeds goedkoper
Nog een reden waarom je de vraag 'zonnepanelen ja of nee' absoluut met 'ja' zou moeten beantwoorden, is het feit dat ze steeds goedkoper worden. De vraag wordt groter, waardoor de prijzen omlaag gaan. En omdat ze worden gemaakt met vernieuwende technieken, zijn ze nog beter ook. De ontwikkelingen hebben een positief effect op de capaciteit, het rendement én het uiterlijk van zonnepanelen op jouw dak.
Zonnepanelen, waarom niet?
De voordelen van zonnepanelen zijn over het algemeen wel duidelijk, maar wat zijn de nadelen? Naast de vele voordelen van zonnepanelen zien woningeigenaren of ondernemers soms ook nog nadelen van zonnepanelen. Wij hebben een aantal punten op een rij gezet.
1. Geen landelijke subsidie op zonnepanelen
De landelijke subsidie op zonnepanelen is afgeschaft. De reden dat de subsidie is afgeschaft, is omdat zonnepanelen ook zonder die voordelen al interessant en rendabel genoeg zijn. Toch zijn er nog voldoende gemeenten die regionale regelingen treffen om het plaatsen van zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Dit kun je checken via de Energiesubsidiewijzer.
2. Nieuwe salderingsregeling
In de toekomst zal de bestaande salderingsregeling worden aangepast. Gelukkig staat op dit moment nog de huidige regeling tot 2023 vast. Hoe de nieuwe salderingsregeling er uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk. Op dit moment is deze controversieel verklaard. Uiteraard blijft het terugleveren van energie wel gewoon mogelijk en hiervoor ontvang je een terugleververgoeding.
3. Je hebt een nieuwe meter nodig
Voor zonnepanelen heb je een slimme meter nodig die je de opbrengst en je verbruik apart kan meten. De afgelopen jaren zijn er veel conventionele meters vervangen door slimme meters. De slimme meter wordt vanaf 2023 in heel Nederland de norm. De komende jaren kun je je conventionele meter dus gratis vervangen door een slimme meter die je krijgt van je netwerkbeheerder.
4. Niet ieder dak is ideaal voor zonnepanelen
Niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Althans: niet ieder dak is geschikt voor standaard zonnepanelen. Laat je daarom altijd adviseren door een expert. Wij denken graag in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Onze adviseurs denken graag met je mee over de juiste hellingshoek, omvormers en eventueel power optimizers voor als enkele zonnepanelen een deel van de dag in de schaduw liggen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt en ook op jouw afwijkende dak een optimaal rendement behaalt.
5. Zonnepanelen kosten veel geld
Zoals eerder al vermeld kosten zonnepanelen veel geld. 12 zonnepanelen inclusief installatie kosten al snel € 4.000 tot € 5.000. Gelukkig kun je voor duurzame investeringen als zonnepanelen geld lenen tegen een goedkoop tarief, ook wel de Energiebespaarlening. Maar nog veel belangrijker: het is een investering die zich altijd terugbetaalt. Vanwege de gunstige terugverdientijd en de lange levensduur.
De eindconclusie: zonnepanelen, ja of nee?
Is het een goed idee om zonnepanelen te plaatsen: ja of nee? Over het algemeen is en blijft het plaatsen van zonnepanelen een interessante investering. De voordelen wegen vele malen zwaarder dan de nadelen.
Doe de gratis zonnepanelen scan
Doe de gratis zonnepanelencheck en vul je gegevens in. Je ontvangt direct een persoonlijk advies op maat. Zo weet je precies hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen en hoe snel jij je zonnepanelen heb terugverdiend.