Hoe maak ik mijn huis gasloos?

Energietransitie

Op dit moment is ongeveer 90% van de huizen aangesloten op het gasnet. Dat percentage is hoog als je bedenkt dat alle huizen in Nederland in 2050 gasloos moeten zijn. Door massaal over te stappen op duurzame energiebronnen, gaat de CO2-uitstoot verminderen. Dit betekent dat we stap voor stap overstappen op duurzame energie op het gebied van wonen. Daarom is een gasloos huis nu al de norm voor nieuwbouwwoningen. Dat kan al heel snel zonder al te veel extra kosten. Voor bestaande woningen is het een behoorlijke uitdaging en daarom moeten we nu al beginnen. Hoe maak je een bestaand huis gasloos? Onze specialisten geven je een aantal slimme tips.

Installeer een elektrische warmtepomp

Zoek je een gasloos alternatief voor de cv-ketel? Installeer dan een volledig elektrische warmtepomp. Deze zet de warmte uit de lucht en grond om tot warmte waarmee je de woning kunt verwarmen. Voordat je een warmtepomp aanschaft, moet je er zeker van zijn dat je huis goed is geïsoleerd. Daarnaast werkt een warmtepomp alleen als je vloerverwarming of speciale radiatoren hebt om je huis te verwarmen zonder gas. Er zijn verschillende warmtepompen. Je kunt kiezen tussen een lucht/water warmtepomp waarbij je een losse unit op het dak, aan de gevel of in de tuin plaatst. Of kiezen voor een bodem/water warmtepomp, waarbij je een bron in de bodem onder je woning aanbrengt.

Isoleer je huis

Wanneer je een gasloos huis wilt verwarmen met een warmtepomp, moet je eerst de isolatie van je woning controleren. Goede isolatie van je huis is namelijk de basis om op een duurzame manier voor warmte te kunnen zorgen. Bekijk de isolatie van de vloeren, buitenmuren en het dak kritisch en check of alle ramen zijn voorzien van dubbel of tripel glas. Benieuwd met welke isolatie je het meest kunt besparen en wat er bij jou thuis mogelijk is? Dankzij de vrijblijvende isolatiescan weet jij binnen 2 minuten hoeveel jij kunt besparen met isolatie en wat het kost.

Start de scan

Kook elektrisch

Veel Nederlanders koken nog op aardgas. Om een bestaande woning volledig gasloos te maken, moet je overstappen naar elektrisch koken. Vervang het gasfornuis bijvoorbeeld door een inductie of keramische kookplaat. Met name inductiekookplaten zijn populair, omdat hierbij geen warmte verloren gaat. Bovendien is het zonder vuur extra veilig én zonder obstakels makkelijker schoon te maken.

Wek stroom op met zonnepanelen

Wanneer je de tips om een bestaand huis gasloos te maken opvolgt, vervang je vrijwel alle gasvoorzieningen door duurzame installaties die stroom verbruiken. Grote kans dat hierdoor het stroomverbruik toeneemt. Om deze energiekosten te compenseren, kun je er voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen. Daarmee kun je zelf groene stroom opwekken en zo de energiekosten verlagen. Bovendien kun je opgewekte zonne-energie nog tot 2030 salderen en teveel opgewerkt energie terugleveren aan het elektriciteitsnet.

Gasmeter laten verwijderen

De netbeheerder is eigenaar van het leidingennetwerk in jouw regio. Is jouw huis gasloos? Je kunt de aansluit- en transportovereenkomst (ATO) die je met je netbeheerder hebt opzeggen. Je moet zelf de verwijdering van je gasaansluiting aanvragen via mijnaansluiting.nl. De netbeheerder zal dan zorgdragen voor het verwijderen van de gasmeteropstelling en de aansluitleiding. Weet je niet wie de netbeheerder is in jouw regio? Kijk dan op mijnaansluiting.nl.

Subsidies voor wooneigenaren

Wil je de aardgasvoorzieningen in jouw huis omzetten naar duurzame installaties? Dan kun je daarvoor een ISDE subsidie aanvragen bij de overheid. Het gaat hierbij specifiek om installaties waarmee je kookt of waarmee je warmte opwekt. Zoals een warmtepomp en biomassaketel. Ook zijn er verschillende financiële tegemoetkomingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker maken.

Meer informatie Meer informatie